Johan fietst: De Vijvers van Bellefroid - Wilsele

door Johan Saenen

Een tijdje geleden plande ik een fietstocht naar de Vijvers van Bellefroid in Wilsele (omgeving van Leuven). Ik fietste reeds jaren langs dit parcours maar de mooie waterpracht en geweldige site kon ik nooit bewonderen. De stad Leuven kocht dit natuurdomein in 2020 en sindsdien is het toegankelijk met een compleet wandelpad in goede staat rondom de beide plassen.

Het ‘Domein Bellefroid’ zegt je niets? Dit privédomein werd door de stad gekocht en bevindt zich op slechts 3,5 kilometer van het centrum van Leuven. De ondiepe vijvers werden in 1940 aangelegd door de familie Bellefroid om er karpers te kweken. In de jaren ’80 van de vorige eeuw kwam er een einde aan de kweek en palmde de natuur de 21 hectare in. Sindsdien heeft de stad er andere plannen mee voor de toekomst. Het is nu bestemd voor de zachte recreatie en wandelen.

Je rijdt naar het complex Sportschuur van Leuven. Parkeer even je fiets of auto en genieten maar! Uiteraard zijn er talloze watervogels te spotten zoals reigers, aalscholvers, visarenden, eenden, futen, zangvogels en uiteraard roofvogels. Het ganse domein bestaat uit 21 hectare en bevat een noordelijke en zuidelijke vijver. Enkel de laatste vijver is volledig te voet toegankelijk. Het domein heeft ook enkele mooie zitbanken en kijkwanden voor onze gevederde vrienden. Naar verluidt zijn er ook bevers op de noordelijke vijver.

Praktisch:

Vanuit de achterkant van het station van Leuven richting Kessel-Lo kan je volgende fietsknooppunten gebruiken: 11-33-12-93. Van het laatste punt ga je een stukje de fietsostrade Leuven-Brussel op en ga je na 150 meter rechts onder de spoorweg door tot aan de Sportschuur te Wilsele die recht voor je ligt bij de uitgang van het tunneltje.
Adres: Brandweg 8, 3012 Wilsele