Jean Van Hout, een S-Plus vrijwilliger aan het woord

door S-Plus

Jean Van Hout (70) is al 30 jaar vrijwilliger bij S-Plus. Sinds 1989 organiseert hij originele activiteiten en fijne uitstappen voor de 200-tal leden in Borgerhout. In het dienstencentrum Den Bleek in Borgerhout vertelt hij begeesterd zijn verhaal.

Waarom ben je gestart met vrijwilligerswerk en wat doe je?
“Mijn moeder was vroeger ondervoorzitter bij S-Plus Borgerhout. Als jongeman hielp ik haar regelmatig met tal van activiteiten. Vroeger organiseerden we voornamelijk activiteiten zoals quizzen, bingo- en dansnamiddagen, nu zetten we ook meer in op uitstappen in België en zelfs in het buitenland. Zo gaan we ieder jaar naar Duitsland voor de kerstmarkt in Oberhausen en gaan we ook af en toe naar Nederland.

Welke activiteiten of uitstappen zijn steeds een succes?
“Sommige activiteiten worden ieder jaar georganiseerd. De kerstmarkt in Oberhausen is steeds een groot succes. Ik organiseer ook graag de uitstappen naar Sluis en Goes en in Hoeilaart gaan we met z’n allen paling eten. Daarnaast verkoop ik de tickets voor het nieuwjaarsconcert van S-Plus in Oostende en het seniorenfeest in Mechelen (georganiseerd door S-Plus i.s.m. sp.a, ABVV Mechelen Kempen, De VoorZorg en Socialistisch Fonds A. Spinoy vzw.). Af en toe organiseren we ook uitstappen waar de kleinkinderen welkom zijn. Je merkt dat veel leden uitkijken naar bepaalde activiteiten die jaarlijks terugkeren.

Welke plaats heeft vrijwilligerswerk in jouw leven?
“Ik ben er iedere dag mee bezig en probeer steeds originele activiteiten uit te werken. Zo zijn we al eens naar een paardenmelkerij en een hertenboerderij geweest. Ik wil mensen inspireren en kennis laten maken met organisaties of plaatsen waar ze nog nooit zijn geweest. Onlangs nog was er een dame van 98 jaar die nog nooit de zee had gezien. We zijn samen met haar naar Oostende gereden en ze heeft er volop van genoten. Zo van die mooie momenten blijven je voor altijd bij. ”

Wat heb je geleerd uit je engagement en hoe heb je dit geleerd?
“Soms is het een hele uitdaging om een activiteit te organiseren of te begeleiden maar ik heb geleerd om steeds rustig te blijven. Af en toe gebeurt het dat er iemand niet op tijd bij de bus is of op een verkeerde plaats staat te wachten. Op zo van die momenten is het belangrijk om rustig te overdenken waar die persoon zou kunnen zijn. Met een mooie dosis mensenkennis geraken zo’n problemen snel weer opgelost.”

Tot slot: welke boodschap heb je voor mensen die er aan denken om vrijwilligerswerk te doen?
“Iedere dag geniet ik van de waardering en de vriendschap die ik krijg. Ik vind het fijn om steeds nieuwe leden en vrijwilligers welkom te heten. Zo zijn er al een heleboel vriendschappen ontstaan.
Met S-Plus strijden we samen tegen eenzaamheid en zorgen we ervoor dat iedereen zich goed voelt in de groep. Soms vergt mijn vrijwilligerswerk bij S-Plus veel werk maar ik krijg er zo veel voor terug. Er zijn momenten die ik nooit vergeet en met tranen toe naar terugkijk.”

 

Wie is Jean Van Hout? 
Jean Van Hout is een bezige bij: naast zijn vrijwilligerswerk bij S-Plus Borgerhout is hij ook voorzitter bij de seniorenraad in Borgerhout, provinciaal voorzitter bij S-Plus Antwerpen en voorzitter bij de biljartclub in het dienstencentrum Den Bleek. Jean is getrouwd, heeft drie kinderen en zeven kleinzonen. Hij is geboren in Berchem maar woont al heel zijn leven in Borgerhout.

Jean Van Hout