Hete zomer

door André

U hebt bovenstaande kop wellicht hoofdschuddend gelezen. Na weken van veel bewolking, vaak overvloedige regens en spaarzame zon lijkt het dit jaar een typisch Belgische zomer te worden. Af en toe enkele zonnige dagen, matige temperaturen en veel te weinig dat zomerse vakantiegevoel.

Maar u heeft wellicht ook wel de berichten gezien over de extreme hitte in het noordwesten van Canada en de VS. Daar stegen de temperaturen boven de 45°. De vogels vallen er bij manier van spreken gebraden uit de lucht. Maar ook voor veel mensen, vooral mensen van een zekere leeftijd, zijn die helse temperaturen levensgevaarlijk. De sterftecijfers spreken voor zich. En hiertegen bestaat absoluut geen vaccin.

Het is natuurlijk het makkelijkst hiervan weg te kijken en te denken dat dat nu eenmaal het klimaat is. Een klimaat waar wij mensen geen invloed op hebben. Iets dat volledig buiten ons om door Moeder Natuur wordt geregeld. Wij kunnen rustig doorgaan met de manier van leven waar we vanaf de tweede helft van vorige eeuw aan gewend zijn geraakt.

Maar meer dan waarschijnlijk is dat niet de goede houding. Veel wetenschappers twijfelen er allerminst aan dat de grote klimaatschokken (brandende zomers, grote stormen, smeltende ijsmassa’s) een gevolg zijn van onze manier van leven. ‘Onze’ is dan vooral of bijna uitsluitend de westerse.

Het wordt dus de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Wij moeten af van een samenleving waarin productie en consumptie in een ongeremde groei het leven op onze blauwe planeet op veel plaatsen bijna onmogelijk maken. En dat wij (voorlopig) gespaard blijven, is zeker geen geruststelling. Alleen kan niemand dit oplossen, maar wij kunnen en moeten druk zetten op de politiek om hiervan een prioriteit te maken. Tenzij wij door onze vertering verteerd willen worden.