Het internet: een verjongingskuur voor senioren

door S-Plus

De laatste weken waren de meesten onder ons door de corona epidemie afgezonderd van de buitenwereld, met enkel sociale media om contact te houden met vrienden en familie.  Het ‘klikken, checken, scrollen en vergeten’ kan echter aan senioren een verjongingskuur geven door de aanmaak van nieuwe connecties tussen de neuronen in het brein.

“Dat digitale media op senioren een positief effect hebben, daarover is bijna iedereen het eens”, schrijft redacteur Dirk Draulans in zijn artikel. Een studie in World Psychiatry besluit, misschien wat verrassend, dat er weinig verschil is tussen de sociale netwerken in de digitale en de echte wereld. Als koppels en vrienden samen zijn, houden ze zich soms meer met hun smartphones bezig dan met elkaar - dat klopt. Maar als ze niet samen zijn, kan digitaal contact hun interactie versterken.

Als een digitaal bestaan tot problemen leidt, draaien die vaak rond mensen die ontevreden zijn over hun eigen leven en zich spiegelen aan het (al dan niet fake) succes van anderen. Voor oudere mensen gaat dat niet meer op. Digitale media kunnen hun gevoelens van eenzaamheid en isolement niet alleen wegmasseren, ze kunnen hun hersenen ook een verjongingskuur geven. Een verouderd brein krijgt zo de capaciteiten van een jong exemplaar.

Ons hoofd kan dus al eeuwig jong blijven. Nu de rest van ons lichaam nog.

Bron: Knack