Hanne tipt: Op pad met RouteYou

door Hanne Jacobs

Wanneer de eerste zonnestralen de wolken doen verdwijnen, komen we met z’n allen massaal naar buiten. Velen doen hun wandelschoenen aan of kruipen op de fiets en trekken er op uit. Maar wat als je na een tijdje je vaste route een beetje beu bent en je wilt eens nieuwe plaatsen ontdekken? Probeer dan eens de app RouteYou. Deze app toont je wereldwijd meer dan 5 miljoen recreatieve routes. Wedden dat je nieuwe plekken zult ontdekken.

RouteYou is zowel een app als een website waarop je over de hele wereld recreatieve routes kan terugvinden. Denk hierbij aan wandelen, lopen, fietsen, motortochten, ruiterritten …  Omdat het recreatieve routes zijn vind je niet de kortste route terug, maar wel de interessantste of de mooiste. De routes worden ingedeeld in thema’s (wielerklassiekers, natuur, architectuur …) en hebben verschillende types (mountainbike, nordic walking, autovrij …), zo vindt iedereen wel een route die geschikt is. RouteYou zelf is niet de auteur van de routes, zij zijn simpelweg een platform waarop iedereen zelf een route kan aanmaken. Dus ook jij kan je favoriete wandeling delen met de wereld.

De app RouteYou

Download RouteYou rechtstreeks via de website. Je kan gratis een account aanmaken maar ook zonder kan je veel doen op RouteYou. Met een account kan je de routes die je aanmaakt koppelen aan jouw account zodat je die later gemakkelijker kan terugvinden. Daarnaast kan je ook reacties en feedback geven op bestaande routes. Tevens kan je aangeven of je een route hebt afgelegd of gaat afleggen. Routes zoeken, downloaden/afdrukken en aanmaken kan je allemaal doen zonder account.

Route zoeken

Ben je op zoek naar een route, klik dan op de overzichtspagina op ‘ontdek’. Hier kan je zoeken op locatie, auteur (de persoon die de route heeft aangemaakt) of op een beschrijving (bv.: rustige wandeling). Je zal zien dat op eender welke locatie je bent, er wel ergens een wandel- of fietsroute in de buurt is. Bijvoorbeeld, je bent op vakantie in Frankrijk en je hebt zin om een wandeling te maken. Dan geef je in RouteYou jouw locatie in en dan zie je welke bestaande routes er in jouw buurt zijn. Heb je een wandeling gevonden die wilt doen. Dan kan je de wandeling navigeren op je smartphone.

Route plannen

Naast enkel een route volgen kan je ook je eigen route aanmaken. Ga je bijvoorbeeld wekelijks fietsen en wil jij je route delen met andere mensen. Dan kan dit via deze app. Of ken je een wandeling langs de mooiste plekjes in je buurt? Plaats de wandeling dan op RouteYou zodat iedereen die verborgen pareltjes kan ontdekken.

Wandel je liever in groep? Bekijk dan hier het aanbod van de wandelingen, of informeer naar wandelingen bij een S-Plus groep bij jou in de buurt. 
Van donderdag 31 maart tot en met zaterdag 30 april organiseren we S-Plus beweegt: Elke stap telt. Met deze stappenactie wandel je ook in groep om zo elkaar te motiveren. Elke deelnemer krijgt na afloop een leuk gadget, maar de groep met het meeste aantal stappen sleept een heerlijk ontbijt in de wacht. Zin om mee te stappen? 

Extra bijlage