Haast u … langzaam

door André

De Sinten (Maarten of Nicolaas, naar eigen streekvoorkeur) waren nog niet of nauwelijks weg en daar verschenen overal de eerste kerstbomen. In het zog van de koopfolders vol ballen, slingers en linten. Dat moet zo, want de koophonger moet voortdurend worden aangewakkerd. Zo leeft de mens in onze samenleving van de ene commerciële hoogdag naar de andere. Kerst en het jaareinde zullen nauwelijks voorbij zijn of Valentijn staat al te dringen. En zo gaat het maar door.

Kerst en het jaareinde zullen nauwelijks voorbij zijn of Valentijn staat al te dringen

“Opzij, opzij, opzij, … we hebben ongelofelijke haast”, zong Herman Van Veen al een kleine vijftig jaar geleden. Het is intussen gewoon nog een stuk erger geworden. Een rustpunt, genieten van het ene feest of dat ene evenement, is er nauwelijks nog bij. Het moet alsmaar sneller richting … Ja, richting wat?

Een doel is er niet, behalve het voortdurende consumeren. De economie mag niet stilvallen en dus moet het geld rollen. De gestreepte bestelwagentjes vliegen het land door met hun meestal onderbetaalde bezorgers, want alles moet ook nog zo snel mogelijk, om niet te zeggen onmiddellijk geleverd worden. Na een moment van voldoening valt dan bijna onvermijdelijk heel snel het gevoel van onbevredigd achter te blijven. Hoeveel je ook koopt, het geluk is niet te vinden. Zeker niet in al de spullen die verhandeld worden. Minder is meer. Een slogan die we toch eens echt in onze keuzes zouden moeten gebruiken.

Schenk een stukje van het kostbaarste dat u bezit, uw eigen tijd, aan een ander

Misschien is het al te laat en hebt u al de lijstjes klaar, maar anders kan u dit eens proberen. In plaats van al die meestal lege cadeautjes geeft u aan de persoon of personen die iets voor u betekenen wat extra tijd. Breng eens een bezoek aan uw bejaarde vader en/of moeder als die nog in leven zijn, ga eens langs bij die vriend(in) die alleen is gevallen. Schenk een stukje van het kostbaarste dat u bezit, uw eigen tijd, aan een ander. Het klinkt misschien wat melig, maar het werkt. Niet alleen spaart u op die manier heel wat geld uit, u krijgt er ook zoveel voor in de plaats. Iemand anders het gevoel geven dat hij belangrijk genoeg is in uw leven, is immers onbetaalbaar. En … neem er de tijd voor.