Grootouders winnen Ultima-cultuurprijs

door Hugo
Grootouders winnen Ultima-cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap

Daar ben ik toch wel fier over. Als één van de zeven vrijwilligers van de Grootouders voor het Klimaat sta ik op het podium in de Antwerpse Singel. We ontvangen samen met onze ambassadeurs Kathy Lindekens, Jan Hautekiet en Warre Borgmans de Ultima van de Vlaamse Cultuur in de categorie sociaal-cultureel volwassenenwerk.

De Grootouders voor het Klimaat is pas drie jaar geleden opgericht om de klimaatjongeren te steunen in hun klimaatmarsen. Ondertussen voeren we op verschillende fronten eigen acties en campagnes. We zijn ook actief in verschillende lokale afdelingen en we laten de stem van grootouders almaar duidelijker horen, in het belang van alle kleinkinderen. Daarbij werken we graag samen met Ouderenverenigingen zoals S-Plus.

Fijn voor ons die prijs. Maar we zien hem ook als een erkenning voor de brede klimaatbeweging. We dragen de prijs graag op aan de vele bewegingen en initiatieven, zowel lokaal bij ons als internationaal, en aan iedereen die op zijn of haar manier meewerkt aan een leefbare wereld voor de generaties na ons.

De prijs vestigt volgens ons de aandacht op de klimaatcrisis. Die doet zich ook bij ons al goed voelen. Een lange droge en warme lente vind ik fijn en jullie, lezers, wellicht ook, maar de boeren die voor ons voedsel zorgen niet. Er dreigt immers watertekort. En dan zijn er de langere hittegolven. Die vindt niemand leuk. En ze eisen levens, vooral van oudere mensen. De langdurige hittegolf van 2003 eiste zo maar eventjes 70.000, ja zeventigduizend, vroegtijdige doden in Europa. En er was die verwoestende waterbom in Wallonië.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Guterres trekt terecht aan de Alarmbel. De rapporten van het IPCC worden dan ook steeds ernstiger. Het IPCC is een VN-orgaan van klimaatwetenschappers dat de regeringen adviseert. Die zijn volgens Guterres nog altijd niet voldoende doordrongen van de ernst van de situatie. Dat geldt ook voor onze regeringen en vooral voor de Vlaamse. Dat zullen wij Grootouders blijven zeggen: onze overheden schieten schromelijk te kort in hun zorgplicht tegenover onze kleinkinderen.

Daarom zetten we ons werk voort. Met nog meer enthousiasme. Op 30 mei 2022 organiseren we in het Vlaams Parlement een Inspiratiedag waar we zo veel mogelijk senioren bij willen betrekken.

De uitnodiging met programma vind je hier. We ronden af met een podiumgesprek waaraan Leona Detiège als voorzitter van S-Plus deelneemt.

Ik vond de huldiging van onze vereniging in de Antwerpse Singel heel fijn. Maar de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap gaat ons vooral helpen in onze strijd voor de toekomst van alle kleinkinderen.