Groente van de week: asperges
Als fervent asperge-eter kijk ik uit naar het aspergeseizoen. Asperges zijn typische lentegroenten en kennen maar een korte verkoopperiode tussen 20 april en 24 juni. Asperges kunnen wit, groen of purper zijn, mijn voorkeur gaat uit naar de witte asperges. Alhoewel ik de andere niet aan mijn neus laat voorbij gaan. In Vlaanderen hebben we een voorkeur voor witte asperges. Ze bevatten weinig calorieën, 21 kcal / 100 g, en zijn rijk aan calcium, ijzer en vitamine C.
Ik weet dat asperges de goede werking van blaas en nieren stimuleren, dat kan je merken aan het feit dat je voeten minder opgezwollen zijn en je vaker naar het toilet moet. Enkele uren na het eten van asperges kan je bij het urineren een sterke zwavelgeur waarnemen. Waar we ons geen zorgen over hoeven te maken. Persoonlijk eet ik asperges in alle bereidingen graag, maar mijn favoriete gerecht is:
Asperges met garnalen voor 4 personen
Benodigdheden:
500 g asperges, 200 g gepelde garnalen, 1 eetlepel mayonaise, dille, peterselie en bieslook, zout en peper
Werkwijze:
Asperges schillen met asperge-mes of fijnschiller.
De schillen koken met zout en peper gedurende 10 min. Bouillon zeven en opnieuw aan de kook brengen.
Asperges gedurende 8 à 12 min koken (afhankelijk van de dikte).
Asperges laten afkoelen, in stukjes snijden van ongeveer 2 cm, de punten apart houden.
Asperges op bordjes leggen, verstrooien met de garnalen, gehakte peterselie, dille en bieslook.
Een puntje mayonaise en de puntjes van de asperges op het bord dresseren.
Smakelijk!