Graag zien

door S-Plus

Tweehonderd eigenaars van een tweede verblijf zijn misnoegd. Ze zochten de pers op en doken op in kranten en tv-journaals. Ze stapten naar politici en naar de rechter. Per dag dat deze vrouwen en mannen niet van hun eigendom kunnen genieten eisen ze een dwangsom van vijftig euro. Weken al duurt dit gelobby. Er komt beweging. Een apparaat schiet in gang. Een handvol burgemeesters, enkele ministers, een minister-president tonen begrip en beloven de zaak van deze eigenaars te behartigen. Nu ook de premier.

Tienduizenden grootouders zien al maanden hun kinderen en kleinkinderen niet. Zij tonen begrip voor deze uitzonderlijke situatie en zijn er van overtuigd dat de afzondering van hun geliefden, hoe lastig ook, nodig is om controle over dit smerig en dodelijk virus te krijgen. Ze brengen hiervoor offers. Sommige ouderen leven alleen, geïsoleerd. Zonder tuin, terras of balkon. In hun eerste en enige verblijf. Ze zoeken geen journalisten en camera’s op om hun rechten af te dwingen. Ze dagvaarden niemand, ze zetten geen politici onder druk. Ze dragen het gemis in stilte. Dat heet graag zien.

Een mens vraagt zich af wat het belangrijkste is. Het weekendappartement aan zee of de bloedeigen familie? Is er sprake van onrecht als bij een wereldgezondheidscrisis uitzonderlijke maatregelen worden getroffen, als vrijheden worden beperkt om die crisis te beheersen? We kunnen niet op café, niet op restaurant en niet naar de bioscoop. Het zwembad, de bowling en de fitness blijven dicht. Veel grootouders kunnen gerust nog langer zonder dat alles in ruil voor het zien van hun kleinkinderen.

Sedert kort geldt een versoepeling. Jonger dan 65? Contact met de kleinkinderen toegestaan. Pech, ik ben 65. Zal ik de VRT en VTM bellen? Of klacht indienen bij de familierechtbank. Dwangsom van vijftig euro per dag per kleinkind. Die rechter stuurt me toch wandelen? Het algemeen belang, meneer. Wacht, ik span politici voor mijn grootouderkar. Benieuwd hoeveel burgemeesters en ministers hiervoor warm lopen.

22/05/2020

 
Grootouders missen hun kleinkinderen.

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website.