Gezond eten, duur eten?
Voorzichtig draaide ik de parking op van het lokale bio-grootwarenhuis. Want zoals gebruikelijk in Vlaanderen, moet je eerst het fietspad over voor je een parking kunt bereiken. Maar dat even terzijde.
Van de acht staanplaatsen waren er zes bezet … maar wel op een nogal ruime manier. Er was nog plaats voor één wagen, de mijne dus. Wat mij opviel was dat de zes al geparkeerde auto’s allemaal ‘duurdere’ modellen waren: Audi, BMW, Mercedes. Mijn Citroën C4 Picasso viel wat uit de toon. Wat bevooroordeeld zou je kunnen zeggen: bio lijkt er enkel te zijn voor de overtuigden die het kunnen betalen.
Is biovoeding echt wel duurder dan gewone voeding, en zo ja, waarom ? En nog essentiëler, is biovoeding gezonder ?
Zeggen dat de grootschalige landbouw grote milieuproblemen veroorzaakt, is een open deur intrappen. Overbemesting, vervuiling van zowel grond- als oppervlaktewateren, periodieke voedseloverschotten, wurgcontracten voor de kleine landbouwbedrijven, … Daarnaast echter ook: het gaapt als een oven dat de landbouw moet zorgen voor voldoende voedselvoorziening. Groot probleem is dat de wijze waarop dit nu bijna overal gebeurt niet lang meer zal vol te houden zijn. Maar hierop ingaan vereist een andere blog. Laat ons terugkeren naar onze vraagstelling.
Eerst een mogelijk misverstand uit de wereld helpen. Gezond eten kan ook zonder biovoeding. Eerst en vooral is het eetpatroon van groot belang. We weten het wel: minder suikers, minder vlees en verzadigde vetten, meer groenten en fruit, … Dat kan ook zonder biovoeding. Maar die heeft toch enkele bijkomende voordelen.
Vooreerst de voedingswaarde. Ons eten en drinken bevat verschillende voedingsstoffen. De optelsom daarvan is de voedingswaarde. Het gaat o.a. over eiwitten, vetten, vitamines, mineralen. De hoeveelheid en de mix hiervan is in biovoeding (iets) beter dan in de conventionele voedingsproducten.
Daarnaast is pesticidegebruik in de biolandbouw verboden. Restanten van pesticiden kunnen dus niet blijven kleven aan het fruit of de groenten. Of die overblijvende restanten op de gewone landbouwproducten schadelijk zijn, is voer voor discussie. In elk geval is er een rapport van het Europees Parlement van 2016 dat hier wel schijnt op te wijzen. Dezelfde redenering voor antibioticaresten in vlees en zuivel. Die komen niet voor in bioproducten.
Een ander voordeel is dat je door bio te eten je immuunsysteem versterkt. Er zitten meer antioxidanten in biologisch voedsel. Die bestrijden de ‘vrije radicalen’ in het lichaam. Daardoor verhoogt de weerstand en kan herstel bij ziekte vlotter gebeuren. Dat effect zal mogelijks optreden als er volledig bio gegeten wordt (niet af en toe).
En een subjectief voordeel: biofruit smaakt voor mij meestal beter dan niet bio. Vergelijk maar eens een bio tomaat of een bio aardbei met de ‘gewone’ exemplaren.
Het tweede deel van onze vraag is beantwoord. Het eerste deel ging over de prijs. Biovoeding is over het algemeen duurder. De biolandbouw gebruikt geen kunstmest, respecteert het dierenwelzijn, gebruikt pesticiden noch antibiotica, … Daardoor is de opbrengst per hectare lager dan voor de boer die de conventionele technieken toepast. Dat verklaart voor het grootste deel het prijsverschil. Daarnaast ook de eerlijke vergoeding die alle schakels in de ketting krijgen, van boer over groothandel tot kleinhandel. Geen wurgcontracten hier. En zelfs dikwijls kans om rechtstreeks bij de boer te kopen. Dan is het prijsverschil meestal gering.
Is biovoeding dan dé oplossing ? Neen, je kan met bioproducten ook ongezond eten. Nogmaals, het juiste eetpatroon is van het grootste belang. Maar dat samen met biovoeding heeft extra voordelen. En als eentje daarvan is dat je immuunsysteem beter zal gaan werken is dat in deze coronatijden zeker meegenomen.