Gezond Binnen, dat lucht op!

door Sarah Van Humbeeck

Wist je dat we meer dan 85 % van onze tijd binnenshuis doorbrengen? Op zich is dat geen probleem, maar dat wordt het wel als je weet dat de lucht binnen vaak méér vervuild is dan de lucht buiten. Onderzoek bevestigt dit. Een gezonde binnenlucht is dus erg belangrijk. Maar geen paniek: Je kan zelf de kwaliteit van de lucht in je huis op een simpele manier aanzienlijk verbeteren. 4 vuistregels helpen je hierbij alvast op weg.

1. Zorg voor een constante luchtdoorstroming

Ventileren doe je het best de hele dag door (dus ook ’s nachts). Zet bijvoorbeeld je ramen op een kleine kier of in kiepstand, of zet de ventilatieroosters boven je raam open. Kan je raam niet op kiep? Gebruik dan een raamstopper om dichtklappen te voorkomen.

2. Verlucht bij vocht of schadelijke stoffen

Ventileren en verluchten zijn niet hetzelfde. Ventileren zorgt voor een constante luchtdoorstroming, en verluchten betekent dat je een raam of deur voor een korte tijd wijd openzet. Dit is vooral belangrijk wanneer je activiteiten doet waarbij veel vocht vrijkomt. Denk maar aan koken, het nemen van een douche of bad en het drogen van de was in huis. Tijdens en na deze activiteiten is het belangrijk om goed te verluchten. Ook ’s nachts is dat het geval. Vergeet dus ook niet om ’s ochtends voldoende frisse lucht binnen te laten.

Naast vocht kunnen er ook schadelijke stoffen vrijkomen wanneer je klust, knutselt of poetst. Goed verluchten is dan extra belangrijk. Heb je nieuwe meubels of decoratie? Dan verlucht je de eerste maanden best wat vaker.

Probeer bij het verluchten zoveel mogelijk rekening te houden met de ligging van je woning. Je zet bij voorkeur een raam of deur open die niet rechtstreeks uitgeeft op een drukke weg. Als dat niet kan, verlucht je best buiten de spitsuren.

3. Beperk vervuilende stoffen in huis

Vermijd het gebruik van luchtverfrissers, (geur)kaarsen en wierook in je woning en rook niet binnen. Kies zoveel mogelijk voor poetsproducten zonder gevaarsymbool en volg steeds de gebruiksaanwijzingen. Om je gezondheid (en die van je huisgenoten) te beschermen, gebruik je liever geen bleekwater.

4. Vermijd CO-vergiftiging

Elk jaar sterven er jammer genoeg nog steeds mensen aan een vergiftiging door koolstofmonoxide (CO). Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je verwarmingstoestel jaarlijks te laten nakijken. Gebruik geen verbrandingstoestellen zonder rechtstreekse afvoer naar buiten en zorg altijd voor een goede luchttoevoer. Heb je een kachel? Laat dan jaarlijks de schouw reinigen.

Meer info: www.gezondbinnen.be

Lees hier meer tips over gezonde binnenlucht.