Gertie tipt: Mocktails en Tournée Minérale

door Gertie Brouwers

Je kon al eerder lezen dat we bij S-Plus de Tournée Minérale mee ondersteunen. Of je het nu doet met een maand zonder alcohol of niet, het kan nooit kwaad om er even bij stil te staan.

De maand is meer dan halfweg, en ondertussen heeft iedereen een beetje zijn weg gevonden in het aanbod van de niet-alcoholische dranken. Water is uiteraard de meest aangewezen drank. Het bevat geen calorieën en lest perfect de dorst. Water zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar de cellen worden vervoerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Verder regelen we met behulp van water onze lichaamstemperatuur en versterken we ons afweersysteem. Kortom, water is erg belangrijk en onmisbaar voor ons lichaam.

Maar af en toe mag het eens iets anders zijn. De laatste jaren zie je vaker mocktails op de kaart staan, het alcoholvrije alternatief van de cocktails. Omdat er in een mocktail vaak veel suiker zit, geldt hier dezelfde regel als bij alcohol: ‘Geniet, maar drink met mate.’

Onze drie favorieten op een rijtje.

Citroen-munt water

Vind je gewoon water wat saai? Dé klassieker om je water wat te pimpen is een schijfje citroen of limoen in je glas. Je geeft nog een beetje extra pit aan je water door er wat munt bij te doen. Voor wie houdt van fris en sprankelend!

Voeg een halve (bio)citroen in schijfjes gesneden toe aan een liter water. Versnipper er ook een vijftal muntblaadjes in. Laat dit een half uur trekken in de koelkast, en je geniet een hele dag van een heerlijk drankje.

Wist-je dat muntblaadjes vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheden vitamine B-complex zitten? Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen. Bovendien is munt ook zeer bevorderlijk voor de spijsvertering.

Cranberry-ginger mocktail

Mag het eens iets specialer zijn dan water? Dan is een mocktail, de niet alcoholische versie van een cocktail, zeker de moeite waard om een uit te proberen. Deze cranberry-ginger mocktail is niet enkel heel lekker en pittig, hij ziet er ook prachtig uit.

Voor deze mocktail heb je nodig voor 2 glazen: 2 appelsien, ijsblokjes, wat kristalsuiker, ongeveer 125ml cranberrysap en 300ml gemberbier.

Neem een (bio)appelsien en was de schil. Rasp de helft van de oranje schil en pers de vrucht van 1 appelsien uit. Strooi wat kristalsuiker op een schoteltje. Halveer een andere (bio)appelsien en snijd de helften in dunne schijfjes.

Maak de randen van de cocktailglazen vochtig door er een appelsienschijfje langs te halen en doop de randen in de suiker op het bordje.

Verdeel de appelsienschijfjes en wat ijsblokjes over de glazen. Verdeel het cranberrysap, het appelsiensap en het gemberbier over de glazen. Roer door en serveer.

Wist-je dat cranberry of veenbes helpt om een blaasontsteking te voorkomen? Bovendien is ginger of gember een boost voor je immuunsysteem, bevorderlijk voor de spijsvertering, en kan het spier- en gewrichtspijn verzachten.

Pomton

Het is 1 van de meest simpele mocktails, en de ultieme dorstlesser. Doe ijsblokjes in een groot glas. Vul de helft van het glas met pompelmoessap (vers geperst helemaal lekker) en doe er de andere helft tonic bij. Werk eventueel af met een krulletje bio-citrusschil.

Tip: mag het voor jouw iets minder zoet, of moet je je suikerinname beperken? Gebruik dan spuitwater als alternatief voor de tonic.

Wist-je-dat pompelmoes vol zit met antioxidanten en mineralen, waaronder veel vitamine C en kalium? Pompelmoes is een weldaad voor de darmen en voor de lever en werkt bovendien ontstekingsremmend. Wel opletten indien je medicatie gebruikt! Pompelmoes zorgt ervoor dat bepaalde medicijnen minder snel worden afgebroken en daardoor kunnen ze een té sterke werking hebben. Lees daarom steeds de bijsluiter van je medicijn.

Zin in nog meer mocktails? Hier vind je er nog enkele heerlijke drankjes.

Lees hier waarom we bij S-Plus meedoen aan Tournée Minérale:

Met het ouder worden, verandert je lichaamssamenstelling. Voor mensen ouder van 55 jaar is er daarom een handig overzicht met tips en informatie over het minderen met alcohol.

Nog meer weten over alcohol? Dan is dit artikel een aanrader.