Gertie kookt: Djuvec

door Gertie Brouwers

Kroatië heeft een rijke geschiedenis, een schat aan cultureel erfgoed, en een prachtig landschap. De mooie kustlijn langs de Adriatische zee nodigt uit tot mooie strandwandelingen en bezoeken aan de vrolijke havens. Heel wat monumenten in Kroatië staan op de UNESCO werelderfgoed lijst. Kroatië is zo bijzonder, omdat er eigenlijk vier cultuurgebieden elkaar in 1 land ontmoeten.

Maar het land heeft ook een rijk gastronomisch aanbod!
Reis even mee naar Kroatië en ontdek het land aan de hand van de keuken.

Vele invloeden

De basis van de traditionele Kroatische keuken is Slavisch. De traditionele maaltijden werden door de vissers en herders boven het houtvuur bereid, maar later zijn die aangevuld door invloeden vanuit de naburige landen. Zo zijn ook de verschillende culturele invloeden van het land terug te vinden in de keuken. In het binnenland zijn de voornaamste ingrediënten vlees, peulvruchten en granen, met invloeden van de Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse keuken. De mediterrane gerechten aan de kust zijn dan weer beïnvloed door de Italiaanse en Griekse keuken, waarbij veel vis, zeevruchten en groenten op het menu staan.

Verschillende regio’s

Elke streek in Kroatië heeft zijn eigenheid aan specialiteiten. Slavonië heeft een pittige keuken met veel vlees- en wildgerechten waar Hongaarse invloeden merkbaar zijn. Hrvatsko Zagorje en Medjimurje staan bekend om hun zoetigheden en uitgebreide traditionele gerechten. Midden Kroatië heeft veel zware geroosterde maaltijden op het menu staan en is bekend om de smakelijke schapenkazen. Istrië staat bekend om licht eten met veel kruiden, truffels en veel Italiaanse invloeden. Dalmatië heeft een mediterrane keuken met Italiaanse invloeden, waar veel vis op het menu staat. Zo is in Kroatië een breed scala aan culinaire gerechten ontstaan die de zinnen van iedere fijnproever zal prikkelen.

De Djuvec

Een van de bekende traditionele gerechten uit Kroatië is djuvec, een paprika-rijst gerecht. Dit typisch Kroatisch recept heeft een heel subtiele smaak. Hierbij wordt ook vlees geserveerd. Lamsvlees (in een stoofpot of aan een spies) is nog altijd het traditionele feestmaal langs de Kroatische kust, en wordt graag gegeten door jong en oud. Maar ook kip past perfect bij dit rijstrecept.

Het recept voor Djuvec:

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 ui, in dunne ringen gesneden
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, gekneusd
 • 3 rode, groene of gele paprika’s, zaad verwijderd en in stukjes
 • 500 gram tomaten, ontveld en zaad verwijderd
 • 100 gram rijst, liefst volkoren, gekookt
 • 500 gram gaar mager vlees (zoals lamsvlees of kip) , in stukjes
 • 450 milliliter ontvette bouillon (indien je zoutarm eet, kan je zelf getrokken zoutarme bouillon gebruiken, of gebruik op 1 liter water slechts 1/2 bouillonblokje)
 • versgemalen zwarter peper en eventueel zout

Werkwijze:

 • Bak de uien in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur zacht in de olie.
 • Vet een ovenschaal in en leg een laag uien met knoflook op de bodem, gevolgd door een laag paprika, een laag tomaten, een laag rijst en een laag vlees. Begin dan weer met een laag uien met knoflook, paprika, en blijf laagjes maken tot alle ingrediënten zijn gebruikt. Breng elke laag steeds op smaak.
 • Giet de bouillon erover, dek het geheel af met een deksel of folie, en bak het gerecht ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
 • Laat nadien nog 15 doorbakken zonder deksel of folie.  
 • Dien het gerecht warm op.

Op zoek naar nog meer heerlijke en gezonde recepten? Neem hier een kijkje.

Smakelijk, ofwel dobar tek!