Gentse hutsepot
Enkele jaren geleden hadden we in het bestuur van S-Plus beslist om hutsepot te koken voor alle leden. Niet gedacht aan al het werk, maar belofte maakt schuld. Op vrijdag begonnen Martha en ikzelf aan de voorbereidingen van de hutsepot: vlees opzetten voor de bouillon, ondertussen de groenten snijden, hutsepot koken en nu laten afkoelen voor ’s anderendaags. 3 grote ketels voor 130 man, dat konden we alleen maar buiten laten afkoelen. Het vlees werd in bakken in de koelkast geplaatst en de 3 grote kookpotten buiten.
’s Anderendaags, activiteit op volle gang, wordt er een noodkreet geslaakt vanuit de keuken, ik moest onmiddellijk komen kijken. Amai, 2 van de 3 ketels waren aan het schuimen, de hutsepot was zuur, het was ’s nachts 10°C gebleven en de potten waren te traag afgekoeld, grote paniek. Alle buurtwinkels opgebeld, waar zij nog gesneden hutsepotgroenten hadden. Dan naar de Spar, Delhaize in Zingem en een Delhaize in aanpalende gemeente om daar de voorgesneden groenten op te halen. De overgebleven kookpot verdelen over de drie kookpotten, verse groenten en vlees verdelen en snel opnieuw opzetten. De hutsepot werd een ½ uurtje later geserveerd dan voorzien, maar de leden hebben hier niets van gemerkt en genoten van de lekkere hutsepot.
Benodigdheden:
- 2 pastinaken
- 4 rapen
- 2 prei
- 1 selder
- 4 uien
- ½ kg spruiten
- ½ kg wortelen
- 3 aardappelen
- Peper & zout
- Kruidentuiltje: laurier, thijm, peterseliestengels
- Stukje (750g) varkensgebraad van de schouder,
- 750g vers spek,
- ½ kg soepvlees
Werkwijze:
- Vlees bruinen in en weinig vetstof en overgieten met 2,5 l water.
- Voeg kruiden en 1 grof gesneden ui toe en breng aan de kook. Laat het koken op een zacht vuurtje in goed gesloten kookpot.
- Reinig en spoel de groenten. Snijd de groenten in stukken van ongeveer de grote van de spruiten.
- Voeg de groenten toe aan de bouillon na ongeveer 1 uur.
- Laat alles samen nog ongeveer ½ uur garen.
- Breng op smaak en dien heet op in diepe borden, bestrooi met vers geknipte peterselie.
TIP:
Vlees kan wijzigen volgens eigen smaak bv kan hier varkensoren en –poten, ossenstaart of worst,… in verwerkt worden.