Genieten

door S-Plus

Het glas is halfleeg of het is halfvol. Zo ook in C-tijden. Zonder mirakel ziet het er niet naar uit dat we dit jaar veel reizen. Toch niet naar verre landen met exotische stranden. Wat heet reizen?  Op twee wielen de streek doorkruisen bij voorbeeld. We laten ons niet opsluiten en ontsnappen met verstand. Geen wielerterrorisme, wel oude vertrouwde plekken herontdekken.  

In alle windstreken, tot waar de trappers en de batterij ons brengen. Zonder oponthoud. Tenzij voor  een sanitaire stop of een slok uit de bus. Op gezonde  afstand van anderen.

We passeren dorpen en gehuchten met namen waar geschiedenis in zit, waar poëzie en melodie  uit knallen. De Ruiter, Tyne Cot en Broodseinde.  De Korte Waag, de Vossemolen en de Zwarte Kapel.  De Sprookjesdreef, Schuiferskapelle en ’t Vliegend Peird . Je wil stoppen en de man met de pet honderduit vragen naar lokale mythen en sagen. Dat mag even niet. Bovendien, café Peetje Klakke is niet open. De Lakebossen, de Huywynschbossen en de  Munckebossen.  In de meest bosarme provincie!  De Zilverberg, de Kezelberg en de Gitsberg. In vlak Vlaanderen! Je zou willen stoppen en de vrouw met de rode rok haar ei afvragen  naar lokale specialiteiten. Kan nu even niet. Bovendien is spijshuis Kode Mavu  gesloten.

Vooral dat toeren door de Westhoek betekent  dezer dagen veel voor mij. Mijn geboortestreek, mijn land, mijn tere plekke. Wilgen en populieren. Bonte en rosse koeien in malsgroene weiden. Kalveren en veulens.  Geuren en kleuren. Zelfs een groene tractor of een rode of een blauwe te midden de bruine aarde charmeert.  Akkercoureurs. Loonwerkers. Tijdrijders.

Door het lot ben ik weer  thuis. A la recherche de la place perdue.  Zoals Hugo Claus het schreef : Mijn letters zijn West-Vlaanderen. Of hoe een noodsituatie toelaat te genieten onderweg. Zonder ergens te moeten aankomen.

28/04/2020

Genieten onderweg

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website.