Geniet van de kleine dingen

door S-Plus

‘Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’, denken wij. Focus daarom niet alleen op de mooie momenten, zoals een geboorte in de familie of een vakantie naar een warm oord. Maar geef ook aandacht aan de kleine gelukjes. Een leuk telefoontje van een vriend(in), verse mosselen eten aan zee, een onverwacht kaartje in de brievenbus of een nieuwe aflevering van je favoriete televisieprogramma. Zoveel moois zit zomaar verstopt in het alledaagse, kleine gelukjes die de dag wat fijner maken.

Dit artikel is onderdeel van de 5 tips om jouw mentale fitheid te trainen. Lees er hier meer over.

Voor wie ben je dankbaar?

Dankbaarheid voelen en uiten zijn allebei belangrijk, maar wel twee verschillende dingen

Stel jezelf de vraag: met wie heb ik altijd een fijn contact? Een familielid dat regelmatig langskomt? Een buur die steeds klaar staat? Of een trouwe vriend(in) die altijd te vinden is voor een kopje koffie en een babbel? Het lijken misschien kleine, alledaagse contacten, maar net daarom zijn ze zo waardevol.

Koester deze mensen en toon je dankbaarheid door af en toe eens een bloementje te kopen of een souvenir mee te brengen wanneer je op vakantie gaat. Maar sta ook bewust stil bij de waarde van de familiale band of de vriendschap die je met hen deelt. Dankbaarheid voelen en uiten zijn allebei belangrijk, maar wel twee verschillende dingen.

Koester mooie momenten

Materieel bezit kan ons een veilig, gelukkig gevoel geven. Je eigen huis en spullen wekken waarschijnlijk geborgenheid op. En dat is goed! Ze voelen vertrouwd en je bent in je element als ze je omgeven. Alleen is het belangrijk dat je niet enkel materiële zaken koestert (zoals je wagen, woning, erfstukken …) maar ook mooie gebeurtenissen en fijne herinneringen. Je huwelijksdag, een toffe familievakantie, die ene prestatie waar je nog steeds trots op bent …

Creëer je eigen terugblikmoment

Haal samen herinneringen op
Je kan dit doen met iemand die erbij was, bijvoorbeeld je broer(s) en/of zus(sen), maar ook met iemand die misschien nog niet zoveel over je leven weet.

Verzamel fotoalbums, videocassettes, dagboeken, briefwisselingen, …
Ga de zolder op of duik de kelder in op zoek naar vergeten schatten. Misschien heb je jouw huwelijksjurk nog in de kast hangen, die je dochter of zoon dolgraag nog eens wilt zien, of een kunstwerk die je zelf maakte toen je klein was. Foto’s en video’s zijn natuurlijk ook perfect om samen te bekijken.

Maak het gezellig
Voorzie een hapje en een drankje, steek wat kaarsjes aan of speel muziek op de achtergrond. Zorg voor een gezellige, relaxte sfeer, zodat jullie er samen een leuke namiddag of avond van kunnen maken.

Geef speciale herinneringen een speciaal plekje
Sommige herinneringen worden opgeborgen in een kast, zonde toch? Koop wat extra fotokaders en stal je favoriete foto’s uit of maak op de schouw plaats voor een souvenir dat je doet terugdenken aan vervlogen tijden.

Terugblikken op deze voorbije momenten kan soms een beetje bitterzoet zijn, met een lach of een traan tot gevolg. Door herinneringen te bekijken via foto’s, video of tekst hou je ze levendig. Blijf wel niet voortdurend hangen in het verleden: een vleugje nostalgie is fijn, maar de gelukkigste mensen leven in het hier en nu.

Het wonder van de natuur

Blijf wel niet voortdurend hangen in het verleden, de gelukkigste mensen leven in het hier en nu

Een kleurrijke bloem. Een vlinder op het terras. Een regenboog aan de horizon. Er zijn meer mirakels in de natuur dan je kan tellen! Sta bewust stil bij het vallen van de bladeren in de herfst, het fluiten van de vogels in de lente en het leven in de tuin of het stadspark in de zomer. Koester ’s winters de warmte binnen en het contrast met buiten. Voorzie een vogelvoederplank of insectenhotel en blijf in verbinding staan met Moeder Natuur. Het zijn juist de kleine momenten of dingen, die we vaak niet meteen zien, die zorgen voor de schoonheid van het leven.

3x dankbaarheid oefenen

Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Schrijf elke dag 3 dingen op waarvoor je die dag dankbaar was. De eerste paar keer is dat misschien lastig, maar oefening baart kunst. Desnoods start je met eentje per dag. Je merkt vanzelf dat het vaak kleine gelukjes zijn die je dag zoveel mooier maakten.

Aanvaard complimenten en geschenken. Vind je het soms wat onwennig om uitgebreid in de bloemetjes gezet te worden, zoals met Moederdag/Vaderdag of je verjaardag? Doe je best om log en cadeaus met open armen te ontvangen. Je bent de aandacht meer dan waard!

Schrijf een dankbaarheidsbrief voor een vriend(in), mantelzorger, buur of familielid. Zij zullen het gebaar ongetwijfeld waarden en het bezorgt jou ook zeker een goed gevoel.

Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne.