Gehakt vervangen door quorn

door Carine

Ik ben opgevoed met dagelijks een lekker stukje vlees, en ik geniet daar nog steeds van. Maar toen mijn zoon, Wesley, onder invloed van zijn vriendinnetje, minder vlees wilde eten en langzamerhand overstapte naar vegetarische voeding was het nog eenvoudig. 

Hij lustte graag vis en als hij thuis at, werd er gewoon wat meer vis geserveerd. Maar toen zijn vriendin mee kwam, was het moeilijker, geen vlees noch vis, werd een beetje puzzelen, verschillende lekkere recepten met eieren, maar je kan niet altijd eieren serveren. Dus uitkijken naar vleesvervangers zoals quorn, setan of tofu. Dit werd een nieuwe manier om te koken en nu in de maand van de vegetarische voeding wil ik wel een eenvoudig lekker receptje geven.

SPAGHETTI BOLOGNAISE MET QUORN

INGREDIËNTEN (4 personen)
1 ui, 2 teentjes knoflook,  4 wortels, 1 rode en 1 groene paprika, 1 kg verse tomaten of 1 blik passata, 2 pakjes quorn van 175g in brokjes, olie, peper en zout, tabasco, zachte paprikapoeder, peterselie, 350 g spaghetti, gemalen gruyère of parmezaanse kaas

WERKWIJZE
De groenten reinigen en spoelen
Alle groenten fijn snijden en per soort apart houden
Olie verwarmen in hoge kookpot
Ui en knoflook fruiten in de olie, worteltjes, paprika en kruiden toevoegen en samen laten garen gedurende 15 minuten
De tomaten of passata toevoegen samen met de gebrokkelde quorn in gesloten pot 8 minuten laten opwarmen
Op smaak brengen en afwerken met gesnipperde peterselie
Opdienen in diepe borden met gekookte spaghetti en gemalen gruyère of parmezaanse kaas

TIPS
Vegetariër worden heeft de voordelen van minder vetten op te nemen en geeft meestal een boost aan ons lichaam, echter opletten, de meeste vleesvervangers hebben geen of weinig volwaardige eiwitten welke we nodig hebben voor de opbouw van ons lichaam,  bevat weinig of geen ijzer, wat we nodig hebben om geen bloedarmoede te krijgen en een tekort aan vitamine B12. En bevat meestal wel toegevoegde suikers als smaakmakers.
Dus afwisseling is goed maar plotse overgang kan soms voor problemen zorgen, maar dat is ook zo met onze gewone voeding, we moeten hier ook steeds zorgen voor afwisseling in groenten, fruit, vlees, vis, ...