Gegratineerde prei

door Carine

In de zomer denkt men alleen aan lichte gerechten, zonnige frisse slaatjes, maar niet aan de warme stoofschotels, dat is winterkost. Voor mij is hier één uitzondering en dat is jonge-preischotel. Deze kan voor mij tijdens alle seizoenen, maar zeker op het einde van de zomer, als de prei fijn, vers, wit en jong en vol smaak is. Let wel, jonge prei kuisen is zinneprikkelend, een werkje waar je ogen bij tranen, je neus vol frisruikend aroma wordt gevuld en je smaakpapillen speeksel produceren.

GEGRATINEERDE PREI

Ingrediënten (2 tot 4 personen):
  • 1 pak jonge stoofprei
  • Olie
  • Peper, zout
  • Muskaatnoot
  • 50g boter
  • 4 eetlepels bloem
  • 1/4 l melk
  • 150 g gemalen Gruyère
  •  Enkele klontjes boter
Werkwijze:
  • Prei reinigen en spoelen. 
  • Vervolgens de prei in gelijke stukken snijden van ongeveer 1 cm.
  • Olie verwarmen en prei stoven, kruiden met peper en zout
  • De prei gedurende 15 min. stoven in een gesloten stoofpot
  • Kaassaus maken: Boter smelten, bloem toevoegen en goed roeren met de klopper en de bloem door de boter laten opnemen. Een weinig melk toevoegen en ondertussen goed roeren met klopper. Het vocht van de gestoofde prei toevoegen. Aanlengen met de melk tot gewenste dikte. Kruiden met peper, zout en muskaatnoot. Van het vuur de gemalen kaas toevoegen, hou hiervan een weinig over om achteraf op de schotel te strooien.
  • De gestoofde prei zonder vocht in een ovenschotel dresseren, overgieten met de saus, bestrooien met de overgehouden kaas en boterklontjes op leggen.
  • Onder de warme grill plaatsen en laten gratineren.

Opdienen met witte vis, zalm of varkensvlees

TIPS

  • Voor 2 personen indien er geen aardappelen bij geserveerd worden
  • Je kan de ovenschotel zo schikken dat de gekookte of gestoomde vis op de prei gelegd wordt en dan overgieten met saus en samen gratineren.
  • Je kan de schotel op voorhand bereiden en in voorverwarmde oven opwarmen net voor het gratineren.