Foto op doek

door S-Plus

Wie hangt er niet graag een mooie foto aan de muur van de (klein)kinderen, of van die prachtige reis? Maar ook in de eetkamer of de badkamer kan een mooie prent de hele kamer opfleuren. Wij geven hier alvast een manier om zelf een foto op canvas te maken.

Dit heb je nodig

Een canvas in een formaat naar keuze. Wij gebruikten een canvas met de afmetingen 26/20 cm, omdat dit overeenkomt met een A4 print. Een print (laserprinter) van de gewenste foto. Hou er rekening mee dat de foto in spiegelbeeld wordt overgebracht. Als je dit niet wil moet je de foto in spiegelbeeld afdrukken. Doe dit zeker als er ook tekst op de foto staat, want een canvas met EIFFOK erop oogt wat raar!
Gel medium. Dit wordt gebruikt door schilders om acrylverf te fixeren en bestaat in verschillende merken zoals Liquitex, Amsterdam, Golden,… Indien gewenst een matte of glanzende vernislijm. Een verfborstel of sponsborstel. Een plastic kaartje formaat bankkaart. Een bakje met water en een keukensponsje.

Nodig

Zo ga je te werk

Stap 1: Knip je print op maat.

Stap 2: Strijk de canvasdoek volledig in met een dun laagje gel medium. Zorg ervoor dat dit gelijkmatig verdeeld is.

bestrijk met gelmedium

Stap 3: Leg de print met de afdruk op het smeersel, en druk aan. Gebruik hiervoor indien nodig het plastic kaartje, zodat er geen luchtbellen meer zijn. Doe dit eventueel ook even aan de achterkant.

Strijk glad

Stap 4: Laat dit nu (liefst een nachtje) drogen.

Stap 5: Maak je sponsje een beetje nat, en maak het oppervlak nat met de gele (zachte) kant.

Maak vochtig

Stap 6: Begin nu met je vinger over het papier te rollen, zodat het papier loskomt, en de foto tevoorschijn komt. Doe dit niet te zacht en niet te hard. Het papier moet er af, anders blijft er een witte waas over de foto, maar als je te hard wrijft, gaat ook de inkt weg. Ongetwijfeld gebeurt dat wel hier of daar, maar dat geeft het resultaat net een vintage uitzicht. Indien je dat graag hebt kan je natuurlijk de randjes een beetje opschuren met de schuurkant van het sponsje, dan heeft het zeker een rustieke vintage look. Blijf dus bevochtigen en rollen tot het laatste restje papier weg is. Om zeker te zijn laat je het tussenin nog even drogen, dan zie je meteen waar er nog papier overblijft.

Wrijf zachtjes los

Stap 7: Als alle papier verwijderd is, kan je het fixeren met een laagje medium gel, of een laagje vernislijm om het wat glanzender te maken.

Resultaat fototransfer