Fleur je huis op met een paasboom

door Nathalie Daems

Een kerstboom kent iedereen. Maar wist je dat je ook voor Pasen een boom kan zetten? Een grote vaas met bloeiende lentetakken, versierd met vrolijke paaseitjes. Dé ideale versiering om de paassfeer alvast in huis te brengen. Maar waar komt dat idee van een paasboom vandaan? En hoe maak je er zelf eentje voor je hal, woonkamer of keuken? Ontdek de mogelijkheden en laat je alvast inspireren!

De paasboom heeft wortels in de Germaanse traditie

Om het begin van de lente te vieren vereerden de oude Germanen de meiboom

Hoe hip de paasboom vandaag ook is, het idee erachter is niet zo nieuw en heeft wortels in de Germaanse traditie. Om het begin van de lente te vieren vereerden de oude Germanen de meiboom. De frisgroene lentetakken stelden het geloof in het leven, vernieuwing en verandering voor. De eieren stonden dan weer symbool voor vruchtbaarheid en levenskracht. Zo was de paasboom de ultieme ode aan de lente én aan het leven.

Ontdek hoe je zelf zo'n decoratieve paasboom kan maken

Je eigen paasboom maken is heel eenvoudig. Er zijn weinig of geen regels, je kan je fantasie de vrije loop laten gaan. Wat heb je nodig:

Takken
In het bos of in de natuur kan je heel wat takken vinden voor je paasboom. De krul- of kronkelwilg worden het vaakst gekozen voor de sierlijke gekrulde takken. Je kan deze takken tijdens de lente overal vinden: bij de bloemist, op de markt of misschien wel in je eigen tuin. 

Geen fan van deze gekrulde takken? Ook de kronkelhazelaar kunnen we aanraden, met zijn lange geelgroene takken. Breng je liefst wat meer kleur in huis? Kies dan bijvoorbeeld voor roze kersenbloesem, magnolia of gele forsythia

Snij de takken af op de gewenste lengte - ga je voor een kleine of grote paasboom? Door de takken in water te zetten behouden ze hun mooie kleur, kan je groene blaadjes krijgen en kunnen de wortels zich vormen. 

Een mooie vaas
Kies voor een stevige vaas zodat de takken niet omvallen. Net als bloemen kan je zo'n paasboom niet voor altijd houden. Wilgentakken blijven tot 4 weken goed in water. Je kan de paastakken ook in een doorzichtige vaas stoppen zonder water en decoreren met steentjes, paaseitjes of ander leuk materiaal. Er groeien dan wel geen mooie blaadjes meer aan.

Kleurrijke versiering
Aan een paasboom haren natuurlijk vrolijke paaseitjes. Heb je geen eitjes liggen? Ook kleurrijke veren, linten, vilten/ papieren bloemen of decoratieve paasfiguren kunnen heel mooi zijn. Die kan je zelf maken of kopen in de winkel

Bron: www.zininmeer.be