Fietsen tussen Wespelaar en Haacht

door Johan Saenen

Vandaag doen we een fietstrip in de streek van de brouwerij van Haacht en de omgeving van de festivalterreinen van Werchter. We volgen de befaamde knooppunten met aanvang aan het station van Wespelaar waar je gerust je auto kwijt kan. De fietstocht maakt een lus.

We volgen de knooppunten 29-83-23-99-26-27 en terug naar 29 richting de Dijkstraat naar het station. Opgelet: In het centrum van Haacht moet je wel even zoeken naar de richting van het knooppunt 83 maar je moet wel langs de Grote Markt passeren.

We vertrekken aan het station van Wespelaar richting Haacht centrum. Aan het sportcomplex den Dijk gaan we naar links naar de Nieuwstraat richting het bedrijf Waterleau en passeren de kringloopwinkel. Het weer is zoals verwacht uitstekend en we zetten onze tocht verder naar rechts richting Schorisgat, een mooi open natuurgebied. We volgen richting knooppunt 83 naar Haacht centrum. We passeren het centrum en steken de indrukwekkende Grote Markt over richting de Dijle.

Aan de grote Appelstraat mocht ik een prachtige reiger spotten.


Vervolgens gaan we verder naar de Hanswijkbrug over de Dijle die van hieruit verder naar Rijmenam loopt in de provincie Antwerpen. We steken de baan van Keerbergen over en genieten van de kronkelende Dijle. We blijven op de rechteroever (knooppunt 23), zetten onze weg verder langs de Dijle en rijden vervolgens verder naar de sokkelkapel.

Na een tijdje passeren we enkele mooie vijvers in een holle weg. Ook de koolmees komt even piepen uit zijn nest.


We rijden verder naar knooppunt 99. We laten Ninde, een gehucht van Tremelo links liggen met de Grootste Belg aller tijden Jozef De Veuster in gedachten en zetten onze trip verder langs deze mooie holle weg met kapel. Na een tijdje steken we de N21 (Haacht-Werchter) over.

Elk jaar in de zomer passeren hier op deze gewestweg talloze pop & rockvedetten voor hun optreden naar de heilige wei. Ook Prince zaliger mocht hier zijn opwachting maken voor zijn optreden op 12 juli 2010. Ik bleef toen alvast gekluisterd aan de dranghekken net buiten de ingang om maar een gratis glimp op te vangen van zijn purperen hoogheid. Dit ter zijde.

We zetten onze missie op knooppunt 26 verder langs mooie afgesloten banen richting Wakkerzeel. We volgen een gravel pad genaamd Molenspoor richting knooppunt 27. Aan het volgend kapelletje aan de Brugstraat gaan we richting knooppunt 29 stilaan naar het einde van onze rit en komen we aan het sportcomplex Den Dijk.

Voorbij het sportcomplex de Dijk kunnen we nog net op de Wespelaarsesteenweg een Witte kwikstraat op de gevoelige plaat vastleggen die net een bad aan het nemen was.


Op de steenweg gaan we naar links naar het station voor het einde van onze rit.

Samengevat:

Haacht heeft wel wat te bieden van natuurgebieden naast de Dijle waarbij we zelfs het Haachts broek niet hebben aangedaan. De fietstocht is een 14,2 km lang en is volledig vlak. Het bevat de knooppunten 29-83-23-99-26-27-29 met aanvang en einde aan het station van Wespelaar.

Veel fietsplezier!

En denk eraan, kijk zeker af en toe op van je stuur. Je zal naast de mooie natuur heel wat prachtige vogels spotten.

Wil je meer weten over bewegen en sport? Schrijf je dan nu in voor de webinar 'Beweeg je fit en gezond. Elke dag'. Tijdens deze webinar zal Dimitri Vrancken, expert beweging, dieper in gaan op het belang van verschillende vormen van beweging. Welke drempels je kan ondervinden én wat jou kan motiveren om toch meer te bewegen. Daarnaast geeft hij tips hoe je beweging implementeert in het dagelijkse leven.