Erwtjes

Sommige kinderen lusten graag erwtjes, andere kinderen gebruiken ze enkel om in de eetzaal op school naar elkaar te katapulteren.

Ik behoor tot de eerste soort, heb altijd graag erwtjes gegeten. Vroeger was het standaard om erwtjes en wortels te geven bij kip of rosbief, momenteel is er meer afwisseling en zijn erwtjes een delicatesse,  die maar heel kort te verkrijgen zijn. We kunnen ze wel, even lekker als vers, ingevroren aankopen en je hebt er geen werk meer aan. Ik lust ze liefst als ze nog knapperig en fris groen zijn. Erwtjes  bezitten slecht 64 Kcal en zijn rijk aan magnesium, wat we kunnen gebruiken om minder spierkrampen te hebben 

Iedereen spreekt altijd over 'tong in maderasaus', bij mij thuis wordt dit dikwijls afgewisseld met...

TONG CLAMART

BENODIGDHEDEN
1 rundstong of kalfstong (Is zelfs lekker met varkenstong), 2 uien, 2 teentje knoflook, 2 wortels, 1 kg erwtjes, peper en zout,  laurier en thijm, koffielepel suiker, 50g boter, 60g of 4 eetlepels bloem, 1dl room

WERKWIJZE
- Tong goed spoelen onder stromend water.
- Ui, look en wortels reinigen,  spoelen en grof snijden
- De tong opzetten in een hoge kookpot, juist onder water zetten, kruiden en groenten toevoegen , aan de kook brengen en op een zacht vuur laten garen. 2uur voor een rundstong, 1u20 voor kalfs- of varkenstong.
- Ondertussen de erwtjes uit de peulvruchten duwen, spoelen en laten rusten
- Als de tong gaar is, deze pellen en snijden
- Bouillon zeven en over de erwtjes gieten,  aan de kook brengen en max 5 min. koken
- Binden met beurre marnier, tong toevoegen en de room
- Op smaak brengen en opdienen met aardappelen of kroketten.

SMAKELIJK

TIP
Beurre marnier = boter waarin bloem is geroerd , dit wordt gebruikt om sauzen in te dikken.

6/07/2020

Auteur: Carine Seynaeve (63) gepensioneerd, voorzitter van S-Plus Kruisem sinds 2000 en woont in de landelijke deelgemeente Huise sinds 1988. Gewezen praktijklector aan de Autonome Hogeschool in Gent en voorzitter van de opleidingen tot kleuteronderwijs en secundair onderwijs.