Eerste hulp bij buxusmot en buxusrupsen

Geniet je ook van de vogeltjes die gezwind en goed gezind voortdurend in en uit je buxushaag vliegen? Wel, dan is het tijd om op onderzoek te gaan. Nicole, inhoudelijk medewerker bij S-Plus Limburg, deelt haar tips met jullie. 

Die meesjes en mussen doen zich namelijk tegoed aan de rupsen van de buxusmot, die zich moeilijk door de vogels laten tegenhouden. De vraatzuchtige rupsen zijn te talrijk aanwezig.

Al enkele jaren worden onze buxustuinen in het voorjaar kaalgevreten door de rupsen van buxusmot. Deze uit Japan afkomstige mot dook in 2007 voor het eerst in Europa op. In 2017 en 2018 breidde de nachtvlinder zich explosief uit over het hele land.

De buxusrups: grootste vijand van de buxus

De buxusmot plant zich meerdere keren voort en overwintert als jonge rups. In het voorjaar, als het warmer wordt, worden de rupsen actief en gaan ze aan de buxus vreten. De schade die ze aanrichten is enorm. De buxusplant krijgt geen kans op herstelling en sterft.
Op enkele dagen tijd is de trots van je tuin, het icoon van de Franse en Engelse kasteeltuinen, volledig en voor altijd verwoest.
Dus hoog tijd om tegen deze mot ten strijde te trekken, en dan vooral de ‘mannelijke mot’.

Buxusmottenval en feromooncapsule

Neen, geen vergif dat we gaan sproeien waarvan vogeltjes en andere dieren het slachtoffer worden. We lokken de mot zeemzoet in de val, als slachtoffer van zijn eigen libido ... met een speciale buxusmottenval en een feromooncapsule…. Vaarwel mannetjesmot! Het is simpel: geen man, geen bevruchting, geen eitjes, geen rupsen, geen motten!

Een milieuvriendelijke oplossing én gezonder voor mens en vogels want chemische bestrijdingsmiddelen zijn nefast voor onze eigen gezondheid én voor de natuur.

  1. Giet wat water op de bodem van de val en plaats de capsule in de mottenval op de voorziene plaats, doe dit met handschoenen want aanraking vermindert het effect van het feromoon.
  2. Hang de val tussen, langs of in de buxus, even hoog als de buxus is.
  3. De dag nadien zie je al resultaat, de val zal vol motten zitten, ze hebben zich laten misleiden, gedreven door hun instinct!

De mottenval en het feromoon zijn te koop in tuincentra of online. De capsules met het feromoon kun je zelfs een jaar in de diepvries bewaren.

Je kan de val meermaals gebruiken, 1 capsule feromoon werkt 3 maanden op een oppervlakte van +/-200m², je hebt dan op één seizoen 2 à 3 capsules nodig. De mannelijke motten worden gelokt door het feromoon en belanden via de trechter in de doorzichtige bak. Ze verdrinken in het laagje water met het gevolg dat de vrouwelijke motten geen eitjes meer leggen. De feromonen moet je om de 5 tot 6 weken vervangen voor een optimaal resultaat.

De buxusmotten vliegen van eind mei tot en met september. Heb je mooie buxussen in je tuin, wees dan alert en controleer regelmatig of je de rupsen al ziet.

Maar er is ook goed nieuws!

Door zijn ontembare vraatzucht brengt de mot zijn eigen voortbestaan in gevaar. Immers veel verwoeste buxussen worden vervangen door andere struikjes, waardoor hij minder voedsel gaat vinden en mettertijd gaan er meer natuurlijke vijanden opdagen waardoor deze mot minder schade kan aanrichten.

 

BuxusmottenvalBuxusmotRups