Eendenborst

door Carine

Ik eet ongelooflijk graag gevogelte, van een kleine kwartel tot een grote barbarie, maar het bloederige van eend is niet aan mij besteed.

Toen we onlangs boodschappen deden had Geert de diepgevroren eendenborst opgemerkt en heeft die in de boodschappenwagen gelegd, ik was tamelijk misnoegd omdat ik dat echt niet lust.
Paasmaandag heb ik alle moed bij elkaar genomen en aan de slag gegaan in de keuken. Experimenteren dan maar en als het lekker is, is dit goed meegenomen. Indien het een tegenvaller is, geen nood, geen eendenborst meer.

Bij de bereiding kreeg ik er toch ook wel zin in, maar Geert kwam snuisteren met een lang gezicht, neus opgetrokken:"wat doe jij daar allemaal bij?" ik had er geen goed oog meer in.... tot het eten opgediend was en een brede glimlach verkondigde dat het toch wel heel goed bij elkaar paste en smaakvol. En daarom wil ik het experimentele recept met jullie delen

EENDENBORST MET HONING EN CITROEN

INGREDIËNTEN  (2 pers)
2 eendenborst, klein geutje olie, 1 citroen, 1 eetlepel honing, 1/2 dl sherry (droge), 100g cranberry peper en zout, aluminiumfolie

WERKWIJZE
De eendenborst kruiden met peper en zout.
Een klein geutje olie verwarmen in een braadpan en hierin de eendenborst op het vel leggen en 4 min laten bakken.
De eendenborst draaien en 8 a 10 min bakken.
De eendenborst uit de pan nemen en in aluminiumfolie draaien, laten rusten en warm houden.
De honing in de pan doen en laten binden met het vet.
De cranberry en sherry toevoegen, even laten doorkoken.
Citroen schillen en in schijfjes snijden.
Citroen toevoegen aan de saus, net voor het opdienen.
De eendenborst in schuine sneden snijden en op de voorverwarmde borden leggen, napperen met de saus

TIPS
Cranberry kan je vervangen door rozijnen
Sherry kan je vervangen door 1 eetlepel sherryazijn, 1/2 dl bouillon
Opdienen met kroketjes en een slaatje of
Met gekookte aardappelen en gestoofde prei

SMAKELIJK