Een zomer zonder tomaten is geen zomer

Tegenwoordig heb je tomaten in vele vormen en maten, van de kleine kerstomaat over de trostomaten naar de gigantische vleestomaten, van de rode, gele, groene tot zelfs zwarte tomaten. Verschil in grote, kleur maar ook in smaak. Er is voor elk wat wils. 

Wat men minder vindt dan vroeger zijn de dikke vleestomaten,  heel veel vlees en minder pitjes, vol van smaak, maar minder gegeerd doordat ze minder mooi ogen. Ik ben nochtans heel blij als één van ons leden een stukje van haar mooie oogst vleestomaten afstaat aan mij, je kan ze rauw eten en zijn vol smaak, maar in warme gerechten zijn ze super. Ik maak dan ook altijd een demi glacesaus van deze tomaten, één om de vingers van af te likken.

DEMI GLACESAUS

BENODIGDHEDEN
50 g margarine of olijfolie, 2 sjalotten, 2 teentjes look, 1 wortel, peterselie, 1 kg vleestomaten (of gewone tomaten), 2 lepels bloem, 100 g gerookte rundertong, peper, laurierblad, takje tijm, facultatief takje rozemarijn

WERKWIJZE
Sjalot en look reinigen en fijn snijden
Wortel schrapen en fijn snijden
Peterselie spoelen en plukken. Hou de blaadjes voor de afwerking en de steeltjes apart voor het kruidentuiltje
Vleestomaten pellen en grof snijden
Kruidentuiltje maken van de tijm, laurier, rozemarijn en peterseliestengels
Verwarm de  margarine of olie en voeg er de fijn gesneden sjalot, look en wortel bij, laat even stoven.
Slinger = bloem over strooien en goed roeren
Voeg de gesneden tomaten en het kruidentuiltje toe,  breng aan de kook en laat ongeveer 30 min garen.
Kruidentuiltje verwijderen en de saus door passe-vite halen of mixen indien geen passe-vite voor handen
De gerookte tong in fijne julienne (= fijne reepjes) snijden en aan de saus toevoegen. 
Op smaak brengen met peper, afwerken met gehakte peterselie

TIP
Smaakt lekker bij een varkenshaasje of gebruik dit als basis voor de madeirasaus bij de runder- of kalfstong.

03/08/2020

Auteur: Carine Seynaeve (63) gepensioneerd, voorzitter van S-Plus Kruisem sinds 2000 en woont in de landelijke deelgemeente Huise sinds 1988. Gewezen praktijklector aan de Autonome Hogeschool in Gent en voorzitter van de opleidingen tot kleuteronderwijs en secundair onderwijs.