Een snuifje van dit en een snuifje van dat

door Nathalie Daems

De juiste kruiding bij een recept kan een wereld van verschil maken. Een georganiseerde kruidenkast helpt je om snel en met minder stress te koken. Benieuwd hoe je op verschillende manier je kruiden kan bewaren en organiseren? We geven enkele tips  

Haal om te beginnen alle kruiden uit je kast en tel alles na. Meerdere soorten zout of peper kan je gerust laten staan, maar drie potten spaghettikruiden zijn misschien wat te veel van het goede. Doe ze samen in één pot en bewaar de overgebleven kruiden als extra voorraad in een andere kast. 

Bewaar 

Glazen potjes 
Het is goedkoop, overzichtelijk en één van de fijnste manieren om kruiden te bewaren. Veel kruiden komen al in glazen potjes, en zo niet kan je altijd oude confituur- en sauspotjes gebruiken.

Kruidenpotjes

 

Kruiden in een la 
Als je niet al te veel kruiden gebruikt, of geen ruimte hebt voor glazen potjes, is een la de oplossing. Plak labels op de verpakkingen zodat je in één oogopslag kan zien wat waar ligt. Ook handig: organiseer je kruiden op afkomst in aparte mandjes. Zo is het helemaal netjes en vind je ze nóg sneller. 

Kruiden in een la

Gebruik een muffintray/cupcake bakplaat 
Heb je een la die groot genoeg is? Gebruik dan een muffintray voor het bewaren van losse zakjes kruiden. 

Muffintray

Masala Dabba (indiase kruidenbak) 
Deze prachtige, luchtdichte bakjes zijn ideaal. Koop ze bij toko’s, groothandels en speciaalzaken. Of improviseer en gebruik een bakje met deksel en vul deze met je meest gebruikte kruiden. 

Masala Dabba

Magnetische potjes 
Op deze manier hangen je potjes aan je keukenkastjes, en kost het je dus geen extra ruimte.

Hoe het werkt? Hang een metalen liniaal aan de onderkant van je keukenkastje en bewaar je kruiden in magnetische blikjes, vaak bedoeld voor aan de koelkast. Kan je geen magnetische blikjes vinden? Plak dan een stukje magneetstrip (te koop bij doe-het-zelf winkels) aan de bovenkant van niet-magnetische-blikjes. Je kan dit systeem op verschillende manieren toepassen. Zo kan je in plaats van een strip, ook een volledige wand met magneten maken waar je je potjes kan aanhangen.  

Magnetische potjes

Organiseer 

Je favorieten vooraan 
Kruiden die je regelmatig of zelfs op dagelijkse basis gebruikt zet je vooraan. Specerijen die je minder vaak gebruikt of speciaal voor een bepaald recept hebt gekocht, zijn de echte boosdoeners in je kruidenlade. Door ze in een aparte doos te bewaren, kan je makkelijker het overzicht bewaren.  

Sorteer op geur of kleur 
Kijk naar de verpakkingskleur van je kruiden. Potjes met een groene dop zijn bijvoorbeeld dragon, tijm of basilicum. Die met een rood deksel zijn onder andere paprikapoeder en pilipili, en een zwarte dop wijst meestal op peper. Groepeer jouw kruiden op dezelfde manier om sneller het juiste potje terug te vinden. 

Maak een kruidenalfabet 
Heb je echt heel wat kruiden, dan kan je ze ook alfabetisch op naam ordenen. Al kan er wel sneller twijfel ontstaan. Waar zet je bijvoorbeeld de zwarte peper? Bij de P van ‘peper’ of helemaal op het einde bij de Z van ‘zwarte’? Aan jou de keuze.

Draai in het rond 
Als je je specerijen ordent op een draaiplateau, kan je met één draai aan het kruidencarrousel het juiste potje uitkiezen.