Een fijn jaar zonder angst

door Hendrika

Wat is dat toch met die kerstperiode? Ze begint alsmaar vroeger. Was er geen stille afspraak dat kerstbomen en kerstlichtjes pas na Sinterklaas worden uitgehaald? Ik snap wel de behoefte aan licht en gezelligheid in de donkerste dagen van het jaar. Dagen die nu nog donkerder kleuren door die vervelende pandemie.

Maar wat is dat toch met die kerstperiode? Je zet je radio aan en je hoort kerstliedjes. Moet dat nu echt een maand lang? En waar komen al die kerstfilms vandaan? Nooit beseft dat er zó veel gemaakt zijn.

Als kind vond ik de kerstvakantie de leukste. Omwille van de gezelligheid binnenshuis, het knusse, de geborgenheid. De kolenkachel roodgloeiend. Buiten de vrieskou of een enkele keer sneeuw. Dan schoven we een gladde ijsbaan bijeen op het tuinpad of zelfs in de straatgoot. Om dan met tintelende vingers en tenen binnen weer van de warmte te genieten.

Ik beken. Ik heb mijn kerstboom en -lichtjes dit jaar ook vroeger dan gewoonlijk bovengehaald. Na Sinterklaas weliswaar. Ik kies voor een alternatieve kerstboom in metaal. Ik vind het jammer dat zoveel bomen zomaar gekapt worden om ze in onze warme huiskamers te laten verdorren. Ik weet wel, de echte dennenbomen – of zijn het sparren? - zijn het mooist als kerstboom en de geur is onvergelijkbaar. Ik neem het niemand kwalijk om hiervoor te kiezen. Maar ik kan het niet over mijn hart krijgen. Ik heb iets met bomen.

Ik beken. Ik heb me de voorbije dagen al eens laten meeslepen door zo’n romantische kerstfilm. Gewoon omdat ze altijd uitdraaien op een happy end. En daar heb ik best wel behoefte aan.

Ik beken. Ik kweel al eens mee met ‘Dreaming of a white Christmas’ of ‘All I want for Christmas is you’. Maar mijn absolute favoriete kerstsong is van John Lennon: ‘So this is Christmas’. Lennon predikt de vrede, uiteraard: “War is over. If you want to”. En werkt ook een beetje op ons geweten: “So this is Christmas and what have we done?”. Ik weet het: het komt uit een andere tijd, er zit veel idealisme in. Maar zijn nieuwjaarswens vind ik nog altijd de max: “Let’s hope it’s a good one. Without any fear”. Dat wens ik jullie toe.

Mijn kerstboom