Duurzame feestdagen

door Amber Dens-Schryvers

De feestperiode staat voor de deur. Bij het vieren van Kerstmis en Nieuwjaar willen we vooral gezellig samen zijn en plezier maken. Toch is er ook een keerzijde aan deze periode. Cadeautjes geven, lekker eten serveren, een feestelijke outfit scoren en je huis versieren gaan onvermijdelijk gepaard met het kopen van nieuwe zaken. Toch kan het duurzamer, zonder de magie te verliezen. Wij geven jou enkele tips mee om de feestperiode groener door te brengen.

Het zijn net de kleine geschenken met de grootste boodschappen die het meest hartverwarmend zijn

Cadeaus

Een leuk en uniek cadeau vinden is niet altijd eenvoudig. We denken al snel dat 1 pakje niet volstaat en kiezen voor kwantiteit boven kwaliteit. Toch zijn het net de kleine geschenken met de grootste boodschappen die het meest hartverwarmend zijn. Kies voor duurzame materialen, zoals hout of recycleerbare stoffen, en vermijd plastiek in de mate van het mogelijke. Ook cadeaus die de ontvanger langdurig kan gebruiken, krijgen pluspunten. Een leuk geschenk hoef je niet altijd te kopen. Je kan spullen die je zelf niet meer gebruikt een nieuwe thuis geven. Of je kan zelf iets maken, zoals een sjaal, een fotoboek of een bon om samen gezellig op uitstap te gaan. Cadeaus waar liefde en tijd in steken, wie wil dat nu niet ontvangen?

Eten

Geen feest zonder feestmaal. Wist je dat we tijdens de feestperiode het meeste voedsel verspillen? Zonde van al dat lekkers! Gemiddeld hebben we de volgende dag 1/5 over, te veel om de komende dagen op te kunnen eten. Probeer restjes uit te delen aan je gasten, in te vriezen of te verwerken in een nieuw gerecht. Zo kan je tomatenpuree of zelfs rode wijn invriezen om later in een spaghetti te gebruiken. Maak je maaltijden nog duurzamer door je consumptie van vlees te beperken.

Feestoutfit

Tijdens feestmomenten wil je er natuurlijk op je best uitzien. Hangt er niets leuks meer in je
kast, neem dan eens een kijkje in een tweedehandswinkel. Je vindt er vaak nog leuke outfits voor veel minder geld. Je kan je eigen kleding ook een 2de leven geven door er een ander kledingstuk van te maken. Of je kan zelfs feestelijke outfits huren, zo heb je steeds iets nieuws om aan te trekken.

Decoraties

Of je nu Halloween, Kerstmis, Nieuwjaar of nog een ander feest viert, bij elke feestdag hoort specifieke versiering. Kies dan ook voor versiering die je elk jaar kan hergebruiken, in plaats van wegwerpversiering. Zo zijn houten kerstbomen een mooi alternatief en hoef je niet elk jaar een boom om te hakken. Of verwissel je papieren servetten voor stoffen varianten. Zijn je kerstballen stuk of wil je toch nieuwe dit jaar? Tijdens de feestdagen kan je er steeds in de kringloopwinkel vinden. Of nog beter, maak de versiering zelf! Gebruik droogbloemen als tafeldecoratie, knutsel een slinger van reststofjes of droog appelsienenschijfjes om in de kerstboom te hangen. Hiermee zal je zeker indruk maken op je gasten.

Kleine veranderingen met een grote impact, maar vergeet vooral niet te genieten!

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober-november-december 2022. Lees hier nog meer artikels.