Draai het blad om

door André

De jaren vliegen voorbij, de dagen duren lang. De meesten hebben in hun leven nog geen jaarwisseling meegemaakt als deze, anderen beleefden al moeilijker tijden toen het virus van de oorlog rondvloog. Maar in die tijd werd daar wel wat minder ‘spel’ van gemaakt. Er waren nog geen sociale media, nietwaar?

In elk geval beginnen we met een nieuwe kalender, die van de Druivelaar met brave en vaak wat versleten mopjes, of die van een of andere bank of verzekering. Als we belangrijk genoeg zijn geweest, krijgen we ook een andere agenda om alle afspraken in te noteren die we liever zouden vergeten. Een mens moet toch iets hebben om te tonen dat hij het druk heeft. Maar neen, ik ben niet meer ‘in’, alles zit nu in de smartphone.

In elk geval lopen we over van goede voornemens, allerlei plannen die we eigenlijk vorig jaar al hadden gemaakt maar die we wegens omstandigheden, gebrek aan tijd en vooral voorrang van andere dingen niet hebben uitgewerkt. Gelukkig kunnen we de meeste daarvan opnieuw op onze to do-lijst zetten, zoveel zijn we in één jaar tijd nu ook niet veranderd.

Eén ding is zeker: met het begin van het nieuwe jaar kijken we meer vooruit dan achteruit en dat is toch heel positief. Zoals een bekende filosoof ooit zei: het leven moet voorwaarts geleefd worden. Wat we het voorbije jaar geleerd hebben en het stukje dat we echt begrepen hebben, nemen we mee om er eens goed tegenaan te gaan.

Daarom wil ik jullie allemaal, mijn onbekende lezers, van ganser harte een beter en vrijer 2021 wensen, met minder angst en voorzichtigheid, met meer contact en samenzijn. Dat krijgen we dit jaar wellicht… voor een prikje.

En u hebt zich ongetwijfeld afgevraagd wat die ossen hier staan te doen? Wel, op 12 februari begint het Chinees Nieuwjaar, het wordt het jaar van de Os.