DIY Schaaltjes uit polymeerklei

door Gertie Brouwers

Een schaaltje komt altijd en overal van pas in huis. Een fruitschaal in de keuken, of een kleiner exemplaar, om een sleutel of een ring veilig en opgeruimd weg te leggen. Zo’n klein schaaltje kan je maken uit polymeerklei. We laten zien hoe je dit heel eenvoudig kan doen. We gebruiken de marmertechniek om het een ‘chique’ toets te geven.

Benodigdheden:

Polymeerklei om te bakken in verschillende kleuren (type Fimo), een deegroller (of een fles of dergelijke waarmee je kan rollen), een mes, eventueel een kommetje als mal, een oven.

Hoe ga je te werk?

Stap 1

Kies je kleuren uit, en bepaal wat de hoofdkleur van het schaaltje zal zijn. Van de hoofdkleur neem je het meeste klei en legt dit voor je. Je kan nadien 1 of 2 tinten kiezen die er mooi bijpassen. Daarvan neem je slechts enkele kleine stukjes.

Stap 2

Kneed de gekozen kleuren even zodat ze zacht worden en makkelijk kneedbaar. Rol er nadien kleine worstjes van.

Stap 3

Draai de worstjes die je hebt gerold nu in elkaar, zodat er een spiraal aan kleuren ontstaat. Je vouwt de nieuwe spiraalworst die zo ontstaat bij elkaar, en herhaalt de stappen nog een paar keer.

Stap 4

Je rolt het worstje met de kleuren die zich nu al een beetje mengen tussen je handen tot een bolletje. Dat bolletje duw je plat en nadien ga je er met de deegrol (of een andere roller) overheen tot het een paar millimeter dik is.

Stap 5

Snij je platte klei nu uit in een mooie cirkel.

Stap 6

Plooi de randjes naar boven, zodat er een kleine opstaande rand ontstaat aan je schaaltje. Als je het met een meer opstaande rand wil krijgen, kan je een kommetje als mal gebruiken.

Stap 7

Bak je creatie ongeveer een half uur in een voorverwarmde over van 110 graden. (Kijk steeds op de verpakking voor de instructies, want dit kan van merk tot merk verschillen.)

Klaar!

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober 2021. Lees hier nog meer artikels.