De stille doder

door André

Na de feesten van het eindejaar zal het volgende misschien wel niet zo goed vallen, maar toch, ik kan het niet laten erover te schrijven. Al verscheidene jaren proberen sommigen in ons land naar Amerikaans voorbeeld een ‘war on drugs’ te voeren. Een gek idee eigenlijk, want een oorlog kan je enkel tegen een zichtbare vijand voeren, maar nog gekker is het dat hierbij enkel de zogenaamde illegale drugs onder vuur genomen worden. Intussen blijft de gevaarlijkste drug in onze samenleving bijzonder populair.

Het lijkt wel alsof mensen niet gezellig samen kunnen komen zonder de drank

U hebt het allicht al geraden. Alcohol is ondanks alle negatieve gevolgen nog altijd en overal aanwezig. Waar er vergaderd wordt, waar er recepties of openingen worden georganiseerd, klinken de glazen. Het lijkt wel alsof mensen niet gezellig samen kunnen komen zonder de drank. Nog niet lang geleden kon u in de kranten lezen dat problematisch drinken niet zozeer bij de jongeren, dan wel bij de groep van 55+ te vinden is. Heel onschuldig, vaak met verkleinwoorden als ‘een aperitiefje’, ‘een glaasje cava’, enz. Alcohol is alomtegenwoordig en wordt ook voortdurend aangeprezen. Terwijl de sigaret de voorbije jaren bijna verbannen is en door de hoge prijs sowieso al minder aantrekkelijk blijkt, blijft de toegang tot alcohol zo vanzelfsprekend dat het moeilijk is er vragen bij te stellen. Je moet al een ‘azijnpisser’ zijn om hier een opmerking over te maken.

Zorgwekkend wordt het pas als het drinken gewoonte wordt, iets natuurlijks

Toegegeven, alcohol is een genotmiddel en zoals alle genotmiddelen kan het een plaats hebben in de samenleving. Zorgwekkend wordt het pas als het drinken gewoonte wordt, iets natuurlijks. Daarbij moet men niet direct denken aan de zware alcoholist, want die wordt overal wel afgekeurd. Maar wat met de talloze gewoontedrinkers die ‘er goed tegen kunnen’ en hun eigen leven en vaak dat van hun omgeving verpesten? Wat met de vanzelfsprekendheid waarmee de glazen worden gevuld?

Of kunnen we de wereld niet meer nuchter bekijken?