De rijke sterren aan de hemel

door Jan

Daarnet gelezen dat Elon Musk tot het rijtje van de allerrijksten op deze aardkloot is opgeklommen. Mijn vrouw vindt dergelijke wetenswaardigheden een goede discussie niet waard. “Hij zal wel zijn best gedaan hebben op school”, zegt ze dan. Ja, en flink zijn bordje leegeten, alle dagen, zelfs als het spruitjes zijn.

De man van Tesla gaat naar de beurs. Hoewel Tesla wellicht nooit zoveel elektrische wagens zal produceren als de andere fabrikanten, en hoewel Tesla bijlange na niet de infrastructuur heeft van de anderen, wordt het merk veel hoger gewaardeerd dan de concurrentie. Onwillekeurig moet ik dan denken aan het sprookje van de keizer met zijn kleren (of liever de keizer zonder kleren).

Moeten wij alles aanvaarden van de rijken? De extreme verspilling, zoals een wagen naar Mars lanceren? Om wat te bewijzen?

Minder gekend is het feit dat mijnheer Musk van plan is om internet te voorzien via satellieten. Ik hoor je zeggen, dat bestaat toch al? Dat klopt, maar door de afstand naar de geostationaire satellieten is er wat tijd verloren gegaan, en wil mijnheer Musk inzetten op satellieten die op een lage baan rond de aarde cirkelen. Die staan echter niet stil aan de hemel, dus zijn er meerdere nodig.  Zo'n 12.000 in de eerste fase, en nadien nog eens 30.000. Ja, het wordt wat druk zo kort tegen de aardse atmosfeer, denk ik dan.

Goedkoop wordt het in ieder geval niet: een abonnement zou 100 euro per maand kosten, en de installatie die nodig is om alles in goede banen te leiden zal minstens 500 euro vragen. Niet echt voor de minstbedeelden, als je het mij vraagt.

Wat mij verwondert is dat hij zoveel aandacht krijgt, en dat hij de toelating krijgt om die satellieten te lanceren. “Ach laat het”, zegt mijn vrouw, “je kan er toch niets aan veranderen.”

Misschien alleen niet, maar moeten wij alles aanvaarden van de rijken? De extreme verspilling, zoals een wagen naar Mars lanceren? Om wat te bewijzen? Die rijken schenken toch vaak aan goede, en nobele doelen? Ja, zeg ik, maar dat is niet de manier waarop wij onze samenleving willen organiseren: laat ze deftig belastingen betalen, dan kan de gemeenschap zelf beslissen aan wat geld te besteden.

Wedden dat ze niet zal kiezen voor een wagen naar de zon?