De happy single is vrij gezellig

door S-Plus

Het aantal singles in België blijft steeds toenemen. Er wordt zelfs voorspeld dat tegen 2060 de helft van alle Belgische huishoudens uit één persoon zal bestaan. Die singles zijn niet alleen jonge mensen die nog zoeken naar een partner of alleenstaande ouders. Het zijn ook senioren. We worden immers steeds ouder. Veel toekomstige singles zijn vrouwen ouder dan tachtig. Maar ook zijn er steeds meer scheidingen op latere leeftijd, of mensen die bewust kiezen om single te blijven.

Een rol weggelegd voor S-Plus

De alleenstaanden zijn overduidelijk een steeds groter wordende groep waar onze samenleving rekening mee moet houden. Want voorlopig volgt het beleid nog niet op dat gebied. Het leven van een alleenstaande is vaak duurder. Bovendien zien we dat ons belastingsysteem gericht is op koppels en gezinnen. Een alleenstaande betaalt op vele vlakken meer belastingen dan de 2 afzonderlijke mensen in een koppel. Zo zijn er nog heel wat zaken die eerlijker kunnen voor alleenstaanden. Een hele uitdaging voor het beleid.

Voor S-Plus ligt er een grote verantwoordelijkheid om hierop in te spelen. Voor de oudere singles of alleenstaanden is het een uitdaging eenzaamheid tegen te gaan. Maar uiteraard zijn niet alle alleenstaanden eenzaam. Er zijn ook dynamische happy singles bij.

In het Via Via café in Mechelen ontmoet ik Regina van den Berghe. Een knappe en vlotte vrouw van 53 jaar. Sinds kort neemt ze deel aan de singleactiviteiten van S-Plus in de provincie Antwerpen. Ik wil graag weten waarom ze zich aangetrokken voelt tot de activiteiten van Vijftig+ en vrijgezellig. Ze vertelt enthousiast en openhartig over haar ervaringen.

Regina is vijftig+ en vrijgezellig

“Ik werk nog voltijds. Het zal nog even duren voor ik op pensioen zal mogen gaan. Bij Vijftig+ en vrijgezellig vind je toffe activiteiten voor vijftigplussers die nog werken. Zo kan je op een leuke en laagdrempelige manier nieuwe mensen leren kennen. De omschrijving ‘vrijgezellig’ heeft me over de streep getrokken. Waarom niet, dacht ik! Het programma focust niet op iemand leren kennen. Want ik ben gelukkig alleen. En dat vond ik net zo leuk aan die ‘vrijgezellig’. Het is vrijblijvend. Als je er een bredere vriendenkring aan overhoudt is dat mooi meegenomen. De activiteiten die ze organiseren zijn leuk en origineel. De vorige activiteit van de 50+ en vrijgezellig was met de kickbike (een grote step nvdr) door Mechelen. Dat was geweldig.

Ik ben al een tijdje alleen, en heb al verschillende dingen geprobeerd. Online, dat was niets voor mij, ook Tinder niet, met dat ‘swipen’. Dat is te oppervlakkig. Het is de binnenkant die telt voor mij. Single speeddaten heb ik al eens geprobeerd. Maar daar bleken enkel jongere mannen te zijn. Dat was ook niets voor mij. Wat is er dan nog? Er zijn datingbureaus die je koppelen aan het juiste profiel. Maar dat kost echt veel geld. En je krijgt daarvoor maar een aantal ‘dates’. Dat is nog geen garantie op het vinden van een partner. Vrouwen ouder dan 55 worden vaak geweigerd, omdat er een overaanbod is.

Het is vrijblijvend, niet met de druk dat je iemand moet tegenkomen

We zijn een beetje een vergeten groep. We gaan allemaal langer moeten blijven werken, dus kunnen overdag geen dingen doen. Wij zijn de groep waar de kinderen uit huis zijn. Niet dat ik mij alleen of verlaten voel. Maar waar kan je naartoe zonder dat je naar de activiteiten overdag, of voor gepensioneerden moet gaan, of zonder naar een datingbureau te stappen? Ik denk dat er daar nog een heel grote markt open ligt. Zonder het te willen uitbuiten, want je moet als single toch alles alleen betalen.

Uiteraard wil ik wel meedoen aan activiteiten waar koppels aan deelnemen. Maar mijn doelstelling is nog steeds om niet alleen te moeten eindigen. Als je naar een activiteit voor alleenstaanden gaat, weet je dat iedereen in hetzelfde schuitje zit. Dan is de drempel lager om ergens te gaan bijzitten of iemand aan te spreken.

Ik weet niet waarom ik nog single ben. Er zal dan toch iets schelen met mij zeker? (lacht) Maar ik heb hetzelfde probleem als vele werkende singles. Je bent zodanig bezig met de rest van je leven: werken, thuiskomen, eten maken,… het weekend is snel voorbij. Je moet veel buiten komen om iemand tegen te komen. Het weekend is dan vaak alleen thuis zijn. Niet dat dat zielig is, maar daar kom je niemand tegen natuurlijk. Daarom maakt jullie initiatief me wel blij! De momenten vallen goed, in het weekend, het zijn toffe activiteiten, en de prijzen vallen mee. Er zijn nog een aantal activiteiten in het verschiet. Daar heb ik me allemaal voor ingeschreven. Ik heb bij mijn vrienden al reclame gemaakt!

Het leven is al serieus genoeg, neem het af en toe maar wat luchtiger.

Ben ik een happy single? Ik sta wel positief in het leven. Niet altijd natuurlijk, dat zou ‘fake’ zijn. Het is vallen en opstaan. Als je wat ouder wordt, komt het besef dat je af en toe eens moet stilstaan, en voor jezelf zorgen. Plots besef je wel, oei, ik ben 53 jaar! Want vanbinnen voel ik me nog 18. De buitenkant zegt iets anders, maar ik voel me nog wel jong. Je moet het leven niet altijd te serieus nemen. Het is al serieus genoeg, neem het af en toe maar wat luchtiger.”

Singlewerking bij S-Plus

Heel voorzichtig proberen we bij S-Plus een werking uit te bouwen voor singles. Hierbij gaan we in de eerste plaats uit van het beeld van de happy single senior. De activiteiten die aangeboden worden gaan daarom vooral om gelijkgestemden te ontmoeten in een kader van leuke activiteiten. Het plezier staat hierbij centraal, en niet de druk van het vinden van een nieuwe partner. Iedereen blijft gewoon zichzelf. Het contact is persoonlijk en in kleine groepjes.

Bij S-Plus zijn alleenstaanden natuurlijk altijd en overal welkom op alle activiteiten. Toch is er af en toe nood aan samenkomen met andere singles. Omdat het niet altijd aangenaam is om ergens alleen toe te komen in een gezelschap met overwegend koppels. Andere alleenstaanden begrijpen hoe het is. Of je nu vrijgezel bent door een echtscheiding, omdat je partner overleed, of omdat je simpelweg nooit aan een relatie toekwam. Nieuwe mensen leren kennen is niet altijd evident. Binnen de singlewerking van S-Plus kan dit, in een veilige omgeving en zonder foute bedoelingen. De activiteiten bij S-Plus zijn laagdrempelig, én ongedwongen. Want niet elke single is per sé op zoek naar een nieuw lief! Je krijgt vooraf geen psychologische tests voorgeschoteld of voorstellen voor een perfecte match zoals op de meeste datingsites. Klikt het, des te beter. Bloeit er iets moois uit, super. En anders had je gewoon een leuke tijd en leerde je nieuwe mensen kennen waar je samen leuke dingen mee kunt doen.

Klinkt interessant?
Neem dan eens een kijkje op onze activiteitenpagina. Zit er een activiteit tussen die je tof lijkt, aarzel dan niet langer en schrijf je in!