De 5 R’en van afvalvermindering
Schrik jij ook nog vaak over hoeveel afval je wekelijks verzamelt? We willen massaal de afvalberg verminderen, maar hoe doen we dat feitelijk? Met de 5 R’en van afvalvermindering kom je al een heel eind verder. Hierbij stel je jezelf bij elke aankoop de vragen: kan ik het weigeren, verminderen, hergebruiken, recycleren of composteren? In die volgorde, want als het ene niet haalbaar is, kan het andere een alternatief zijn. En wees niet te streng voor jezelf – elke kleine stap is een stap in de goede richting.
Refuse (weigeren)
Nog veel beter dan te recycleren en te composteren, is afval voorkomen. Leer neen te zeggen tegen afval. Klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. Groenten komen vaak verpakt in plastic, en je krijgt er de helft van de tijd nog een plastic tasje bij ook. Het weigeren van verpakkingen en producten die je eenmalig of maar kort gebruikt, kan al een heel groot verschil maken. Dus probeer je eigen tas mee naar de winkel te nemen, gebruik herbruikbare drinkflessen of koffiebekers en koop je groenten en fruit op de markt.
Reduce (verminderen)
Lukt het weigeren van afval niet, dan kan je proberen het te verminderen. Door minder te kopen, hoef je ook minder weg te gooien. Koop bijvoorbeeld geen 3 courgetten, als het 2 + 1 gratis is. Vraag je eerst af of je er wel 3 nodig hebt. En dat geldt niet enkel bij voedsel. Is je horloge kapot? Gooi het dan niet meteen weg om een nieuwe te kopen, maar probeer het eerst te herstellen. Of koop liever één kwaliteitsvolle broek, dan meerdere die binnen het jaar kapot en versleten zijn. Je vermindert niet enkel je afval, je bespaart ook nog eens een hoop geld!
Reuse (hergebruiken)
Hoe langer je een product kan gebruiken, hoe beter. Geef je spullen bijvoorbeeld een tweede leven, door ze te upcyclen of door ze voor iets helemaal anders te gebruiken. Zo zijn glazen potjes ideaal om voedsel in te bewaren, of om je aankopen te doen in een verpakkingsvrije winkel. Oude lakens kan je omtoveren tot een verfdoeken of een picknickkleed. Of gebruik krantenpapier om cadeautjes in te pakken. De opties zijn oneindig!
Recycle (recycleren)
Kan je het product toch niet langer gebruiken, dan kan je het wel nog sorteren en recycleren. Door het afval juist te verwerken, kunnen bepaalde grondstoffen opnieuw verwerkt worden. Glas hoort in de glasbak, plastic in de PMD-zak en kleding kan in de kledingcontainer. Glas en papier krijgen zo een tweede leven, en jij hoeft het alleen maar in de juiste bak te doen.
Rot (composteren)
Al je al het bovenstaande goed doet, dan zou je enkel nog organisch materiaal zoals groente-, fruit- en tuinafval overhouden. Van aardappelschillen tot verwelkte bloemen. Dit kan je allemaal composteren in een compostbak, en kan je dan opnieuw gebruiken als meststof. Zo is de cirkel rond!
Je hoeft natuurlijk niet meteen al je gewoontes te veranderen. Kleine stappen zijn ook stappen, en kunnen op lange termijn een groot verschil maken!
