Dag van de Aarde: wat kan jij doen?

door Amber Dens-Schryvers

Vrijdag 22 april is het wereldwijd Earth Day, bij ons ook wel Dag van de Aarde genoemd. Deze dag heeft tot doel dat consumenten bewuster worden van hun gedrag en de invloed die het uitoefent op de aarde. Wil jij ook je steentje bijdragen voor de natuur? Lees dan onderstaande tips over wat je kan doen of net beter kan laten.

Wat wél te doen?

Delen
Sommige spullen heb je maar enkele keren per jaar nodig. Zo is het onnodig dat iedereen in jouw straat bijvoorbeeld een tuinslang of een boormachine heeft. Leen een barbecue bij je familie in plaats van een nieuwe te kopen of investeer samen met je buur in een haagschaar.

Denk meer na over je koopgedrag en de invloed ervan op de aarde

Orde en planning
Je komt net terug van de winkel met een zak tomaten en ontdekt dat er achteraan in je ijskast nog een hele hoop liggen. Herkenbaar? Dit kan je voorkomen door je koelkast en voorraadkasten opgeruimd te houden. Plan dit bijvoorbeeld elke 1ste dag van de maand in je agenda. Maak ook steeds een lijstje voor dat je naar de winkel vertrekt en kijk goed wat je nog nodig hebt.

Ruilen of verkopen
Paste je de tip hierboven toe en merk je dat je sommige spullen eigenlijk nooit meer gebruikt? Dan is het tijd om ze een 2de leven te geven! Gooi ze niet zomaar weg. Misschien vindt je buurvrouw jouw handtas wel heel mooi en past zij niet meer in haar jas die jij zo tof vindt. Ruilen maar! Of ben je croques echt beu gegeten? Gooi het niet zomaar weg. Verkoop je croque monsieur machine en maak iemand anders blij. Bijkomend voordeel: je verdient er een extra centje mee.

Wat kan je beter laten?

Stekker in het stopcontact laten steken
Hoeveel stekkers laat jij in het stopcontact steken? Je waterkoker, je nachtlampje, de lader van je gsm-toestel of laptop? Ook al staan je toestellen niet aan, ze verbruiken nog steeds energie. Andere tips om energie te besparen zijn: de lichten niet onnodig aanlaten, je lampen vervangen door LED verlichting, de verwarming overdag 1 graad lager zetten en ‘s nachts afzetten. Besparen op energieverbruik is goed voor je portemonnee en tegelijk help je het milieu.

Restjes weggooien
Alle etensrestjes kunnen gebruikt worden voor een volgende maaltijd. Koude groentjes over? Perfect om wraps mee te maken! Zijn je bananen (bijna) rot? Schil ze, snij in stukjes en bewaar in een doosje in de diepvriezer. Je kan deze altijd gebruiken voor smoothies of milkshakes. Kleine hoeveelheden vlees of vis kan je gebruiken om een pizza mee te beleggen. Andere restjes kan je dan weer kwijt in je soep. De opties zijn eindeloos!

Plastic
Wist je dat de plasticsoep, alle plasticvervuiling in de oceaan, momenteel wordt geschat op 100 tot 150 miljoen ton? Dit gaat over een geschat gebied van 700.000 km² tot misschien zelfs meer dan 15.000.000 km² waarin de zee vanaf het wateroppervlak tot de zeebodem ernstig is vervuild. Alternatieven zijn: hervulbare waterflessen, het vermijden van verpakkingen in plastic en je plastic rietjes inruilen voor afwasbare stalen rietjes. Bespaar ook op de extra kost van plastic winkelzakjes en gebruik ook hier de herbruikbare versie.

Dit is een artikel uit S-Plus Mag april-mei-juni 2022. Lees hier nog meer artikels.