Creatief bezig zijn voor personen met dementie

door S-Plus

Omgaan met mensen met dementie is sowieso een uitdaging en in deze Corona periode nog meer. Creatief bezig zijn kan werken. De ene persoon zal dit leuk vinden, de andere zal snel afgeleid zijn. Steeds moet er gezocht worden naar de werkwijze die het meest aansluit bij de belevingswereld van iemand met dementie.

Enkele tips om je creatief bezig te houden:

  1. Het is bijna Pasen, zet samen een paasboom. Versier deze met lintjes, belletjes en andere prullaria. Je kan in de boom ook wensen hangen voor je vrienden en familieleden.
  2. Eenvoudige handwerkjes zoals knopen aannaaien, breien, haken, kruisjessteek, kunnen ook leuk zijn.
  3. Maak samen een voelschort
  4. Tekenen en schilderen is leuk. Schilder bijvoorbeeld oude bloempotten.
  5. Doe ook mee aan de berenjacht. Plaats een knuffelbeer of een voorwerp met een beer voor het raam. Kinderen zijn op zoek en misschien zorgt het wel voor extra contact vanachter het raam.
  6. Schrijf of maak een kaartje en stuur deze op naar vrienden en familie. Op Pinterest kan je terecht voor veel leuke ideeën.
  7. Maak samen een mooi (lente)bloemstuk. Op die manier fleurt je ruimte op.
  8. Maak samen een levenskader. Dit is een levensverhaal in één oogopslag in de vorm van een schilderij. Dit maak je met een canvasdoek waarop je, voor de persoon, belangrijke foto's kleeft. Bij iedere foto noteer je wie er op de foto staat en je noteert tevens een korte anekdote. Je kan er ook een brief, kaartje, gedicht in verwerken. Ook kleine voorwerpen met een speciale betekenis voor de persoon kunnen gebruikt worden om de kader te personaliseren. Deze kader wordt op een duidelijke plaats in de ruimte opgehangen.