Craquelé als verftechniek

door Gertie Brouwers

Craquelé is de benaming voor het effect van een gebarsten verf- of vernislaag. Het is een techniek die je best op kleine voorwerken gebruikt, zoals een kader, een kistje of klein tafeltje. Er zijn verschillende effecten, van kleine hoekige barstjes tot een gebladderd effect. Het gebarsten vernislaagje geeft je spullen een verouderd of retro uitzicht.

Benodigdheden:

Het voorwerp dat je wil schilderen, twee verschillende kleuren verf (in ons geval krijtverf), craquelé-vernis, een paar verfborstels.

Benodigdheden

TIP: Het voordeel van krijtverf is dat het op bijna elke ondergrond kan worden aangebracht. Je hoeft de ondergrond ook niet op te schuren. Bovendien droogt de verf heel snel. Dat is handig voor dit project, omdat er verschillende lagen verf nodig zijn.

TIP: Test de techniek eerst op kleine voorwerpen, voordat je een meubelstuk onder handen neemt.

TIP: Bepaal op voorhand je kleurcombinatie: de eerste laag bepaalt de kleur van de barstjes, de tweede kleur je hoofdkleur.

Zo ga je te werk

Stap 1: Breng de eerste laag verf aan op je voorwerp. Dit zal de kleur zijn van je barstjes. Laat drogen.

Stap 1

Stap 2: Breng een laagje vernis aan. Hoe dunner de laag, hoe fijner de barstjes zullen zijn. Laat drogen.

 

Stap 2

Stap 3: Breng de tweede kleur verf aan. Dit zal je hoofdkleur zijn. Tijdens het verven zal je al barstjes zien verschijnen. Dat is normaal. Laat drogen.

Stap 3

Klaar!

TIP: Afwerken hoeft in principe niet, maar als je het voorwerp vaak gebruikt, of op meubelstukken, eindig je best met een laagje vernis op waterbasis.