Coronavirus update S-Plus activiteiten

door S-Plus

Hieronder een update van de maatregelen.

Het overlegcomité besliste woensdag (17/11) enkele verstrengde maatregelen om de vierde golf onder controle te houden. 
Deze maatregelen gelden federaal. Ga steeds na of er gemeentelijk andere maatregelen gelden.

Wat verandert er voor onze activiteiten?

Er komt een algemene mondmaskerplicht in publieke binnenruimtes. Die mondmaskerplicht geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar.

Concreet gaat het o.a. om volgende locaties:

 • evenementen (zowel indoor als outdoor)
 • publiek toegankelijke ruimtes van culturele, feestelijke, sportieve en evenementensector
 • publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, de overheid.
 • openbaar vervoer
 • horeca (voor wie niet zit, eet of drinkt)
 • publieke gebouwen
 • bibliotheken
 • fitnesscentra
 • gebouwen voor erediensten

Voor private bijeenkomsten en publieksevenementen wordt het gebruik van het CST en mondmasker verplicht, vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten.

De combinatie mondmasker en CST is ook verplicht in schouwburgen, concertzalen, horeca (als je niet neerzit), cinema’s, musea en indoor pretparken.

Blijvende aandacht is ook vereist voor afstand houden (1,5m), goede ventilatie en hygiënemaatregelen.

De nieuwe maatregelen zijn van kracht vanaf zaterdag 20/11 en zullen gelden tot en met 28 januari.

Begin januari zal de toestand opnieuw geëvalueerd worden.


1.    Cafés en nachtleven

Vanaf 1 oktober is dansen opnieuw toegelaten in cafés. Ook discotheken, dancings en nachtclubs kunnen opnieuw openen op voorwaarde dat het Covid Safe Ticket gebruikt wordt en de luchtkwaliteit en ventilatie verzekerd zijn via verscherpte protocollen. Indien discotheken geen mondmaskerplicht willen opleggen is het afnemen van sneltesten aan de ingang verplicht.


2.    Reizen

De inreiscontroles werden de afgelopen weken verscherpt en opgedreven. Inmiddels worden alle terugkerende of aankomende reizigers gecontroleerd op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF). Dit geldt enkel voor buitenlandse reizen.
Ook de deelstaten en lokale besturen hebben het toezicht op testing, tracing, quarantaine en isolatie voor terugkerende reizigers opgedreven.

 • Bij terugkeer uit een dergelijke Europese hoogrisicozone dienen personen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, naast een PCR-test op dag 1 (met quarantaine tot resultaat) ook een PCR-test op dag 7 afleggen. De test op dag 1 vervalt indien de persoon in kwestie reeds PCR-getest werd tijdens de 72 uur voorafgaand aan de aankomst op het Belgisch grondgebied. 
 • Een positieve PCR-test heeft een isolatieplicht van 10 dagen tot gevolg, die niet onderbroken kan worden.

3.    Gebruik van het Covid Safe Ticket

Het Covid Safe Ticket is een bewijs van volledige vaccinatie, van een recente negatieve PCR-test of van een herstelcertificaat. Het Overlegcomité vindt het Covid Safe Ticket een geschikt alternatief voor beperkende maatregelen of sluitingen in die steden en gemeenten waar men geconfronteerd wordt met een aanzienlijke verslechtering van de epidemiologische situatie.

De deelstaten moeten via een decreet of ordonnantie een reglementaire basis voorzien om het gebruik van het Covid Safe Ticket vast te leggen. Er wordt een reflectie opgestart over de eventuele uitbreiding van het Covid Safe Ticket tot publiek toegankelijke plaatsen binnen met een epidemiologisch risico.

Organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers en voor outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers, kunnen vanaf 1 oktober al gebruik maken van het Covid Safe Ticket. In dat geval vallen de verplichtingen inzake CIRM/CERM weg.

Het mondmasker en sociale afstand zijn bij die evenementen ook niet langer verplicht. De organisatoren van dergelijke evenementen moeten dan wel op voorhand toelating vragen aan de lokale overheid.

Opgelet: bij andere activiteiten is het opvragen van een Covid Safe Ticket niet toegestaan!

Te lage vaccinatiegraad in bepaalde steden en gemeenten!

Onder andere het Brussels Gewest zal een inspanning moeten leveren om de vaccinatiegraad naar omhoog te krijgen. Maar ook in Vlaanderen scoren bepaalde regio’s en steden slechter dan de rest. We blijven het belang van vaccinatie benadrukkken!

Belang van ventilatie en vaccinatie

Het breed Zomerplan kan enkel onverkort worden uitgerold, als we controle in onze ziekenhuizen, en vooral op intensieve zorgen behouden. Daarom is het opvolgen van de basisregels van groot belang. Zeker ook door goed te ventileren. Samen met veilige afstand houden en het dragen van een mondmasker is ventileren de beste manier om gezond te blijven

Tot slot: laat je vaccineren. Meer mensen die beschermd zijn door vaccinatie, betekent minder zorgen en vooral meer vrijheid.

Hoe het Coronavirus voorkomen?

 • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep. Reken zo’n 40 à 60 seconden per wasbeurt.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
 • Blijf thuis als je zelf ziek bent
 • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
 • Vermijd handen geven.
 • Vermijd nauw contact met personen die ziek zijn.
 • Draag een mondmasker
 • Neem 1,5 m afstand van elkaar

Alles over corona op onze corona-overzichtspagina.

Covid-maatregelen in klare taal (.pdf)