Corona ten einde

door Jan

Covid 19.  Een virus houdt de wereld in zijn greep, maar het einde is in zicht. Ik hoop echt dat dit mijn laatste blogje is met Corona als onderwerp. Maar ik moet er nog iets over vertellen. Of liever, over de vaccinatiestrategie.

Begin mei werd ik al gevaccineerd met Astra Zenica. Ik voelde me al redelijk beschermd, en was dankbaar dat ik zo vroeg aan de bak kwam. De reden voor deze relatief vroege inenting lag in het feit dat ik risicopatiënt ben. En risicopatiënten hebben een groter risico op kwalijke gevolgen bij een besmetting. Dus logisch dat ik vroeger dan de anderen van mijn leeftijd aan de bak kwam.

De tweede spuit is voorzien eind juli. Je leest het goed, pas na 12 weken. Drie maanden is lang. Voor een virus is dat zelfs bijzonder lang. En voor een risicopatiënt mogelijks te lang. De gevreesde delta variant rukt immers ongenadig op, en verwacht wordt dat die tegen begin juli de dominante vorm van het virus zal zijn. Laat net één prik Astra Zenica onvoldoende bescherming bieden tegen deze Delta variant.

Het ziet er dus naar uit dat de risicopatiënten in zelfquarantaine moeten gaan gedurende de maand juli, of tot de verlossende tweede prik. Daar kan niemand wat aan doen, en al zeker de regering niet, maar toch wringt er iets: mijn kinderen worden gevaccineerd met een ander vaccin.  De tweede prik volgt hierbij al na twee weken. Twee weken! Ze zullen dus volledig ingeënt zijn voor ik mijn verlossing krijg.  Ik denk niet dat dat de bedoeling was.

Hoe dan ook verneem ik dat de regering hier werk zal van maken. Mogelijks komen we toch nog vroeger aan de bak. Een extra lading Astra Zenica, waarop niet was gerekend, kan de strategie voor de risicopatiënten versnellen.

Ook is er een voorstel om de tweede prik te geven met een ander vaccin. Maar ik hoor dat de bijwerkingen van Astra Zenica het meest optreden na de eerste prik, terwijl deze bij het alternatieve vaccin net optreden na de tweede prik. Dat wordt dus tweemaal afzien. Maar dat heb ik er voor over: in zelfquarantaine gaan als iedereen anders aan het feesten is, lijkt me immers niet leuk.

Maar niemand zei dat de weg eenvoudig zou zijn, en wat er ook wordt verteld, ik heb echt wel de indruk dat de eindstrijd is ingezet. Nog de laatste loodjes verbijten, en op naar de vrijheid