Controle op IGO toch wat menselijker

door S-Plus

De controleprocedure op inkomstengarantie voor ouderen verstrengde in juli 2019. Een IGO-uitkering is een sociale bijstandsuitkering. Mensen die geen of onvoldoende pensioenrechten hebben opgebouwd krijgen vanaf hun 65ste verjaardag een bijstandsuitkering. De hoogte van die uitkering wordt bepaald door de financiële middelen. Op zich niks op tegen dat er daar bepaalde voorwaarden aan worden gekoppeld. Alleen moeten die voorwaarden toch wel billijk zijn.

Daar wrong het schoentje. Ondertussen maakt S-Plus deel uit van het IGO-collectief en ijveren we voor een redelijke controleprocedure. Mede door onze acties worden versoepelingen realiteit.

Een eerste stap

Minister Lalieux heeft sinds oktober al een paar versoepelingen doorgevoerd.

Voor wie naar het buitenland vertrekt, wordt het duidelijker. De dag van aankomst en vertrek worden gelijkgesteld met een verblijf in België. 2 voorbeelden:

  • Ik vertrek de 1ste op reis naar Duitsland en kom op de 31ste terug naar België. Omdat het een verblijf van langer dan 2 dagen in het buitenland is, moet je dit zeker voor vertrek melden aan de Federale Pensioendienst, maar de 1ste en 31ste worden gelijkgesteld aan dagen in België. Je verblijft dus maar 29 dagen in het buitenland, waardoor je in orde blijft voor je IGO-uitkering.
  • Je vertrekt op zaterdag naar Nederland en je komt de dag erna terug naar België. Dan zijn beiden dagen gelijkgesteld met een verblijf in België. Deze 2 dagen moet je vooraf niet melden aan de Federale Pensioendienst. Let op, bij twijfel raden we aan toch de Federale Pensioendienst te verwittigen (liever 1 keer te veel melden dan niet).

80-plussers en bewoners van een WZC of psychiatrische verzorgingsinstelling worden altijd vrijgesteld van controle.

IGO controles zijn tot 31 december 2021 opgeschort:

  • Het contract met BPOST is opgeschort waardoor er geen controle door hen kan worden uitgevoerd.