Chili con carne
Als ik het woord bonen hoor of lees, denk ik onmiddellijk aan mijn lievelingsgerecht als klein kind, namelijk rode bonen in tomatensaus. Daar kon ik niet genoeg van krijgen, ik vond dat super lekker, en als ik bij mijn meme mocht gaan voor een ganse dag, stond dit steeds op het menu, met van die lekker krokant gebakken worst. Het enige probleem was dat ik ’s avonds geen boterham meer binnen kreeg en ’s nachts zeker last had van winderigheid, zoals het gezegde zegt: “ieder boontje heeft zijn toontje”.
In de oorlog waren bonen de maaltijd bij uitstek, goedkoop, vullend en rijk aan vitamines en mineralen, nu zijn bonen opgewaardeerd en komen voor in heel veel exclusieve gerechten.
Ik houd nog steeds van bonen en gebruik ze in tal van gerechten, maar gebruik ze matig en niet meer overmatig.
Benodigdheden voor 4 pers.:
- 2 uien
- 1 teentje look
- olijfolie
- enkele takjes selder
- 1 dikke wortel
- 1 rode paprika
- 1 rode chilipeper
- klontje boter
- 500g gehakt
- 1 kaneelstokje
- komijnpoeder
- paprikapoeder
- 2 blaadjes laurier
- 1 takje thijm
- 20 cl rode tafelwijn of, indien niet mogelijk rode druivensap
- 400g rode bonen in blik
- 140g tomatenpuree
- 200g tomatenblokjes uit blik
- 2 dl bouillon
- peper & zout
- 1 sjalot
- 2 kopjes rijst
- 4 kopjes water of bouillon
- 100g zure room
- verse koriander (afwerking, is niet noodzakelijk)
Werkwijze:
- Snipper de uien en teentje look fijn.
- Snijd de paprika door, verwijder de zaadjes, spoel af en snijd de paprika in brunoise.
- Snijd de chilipeper fijn.
- Schil de wortel, spoel af en snijd in brunoise.
- Ontdoe de selder van de bladeren, verwijder de harde draden en snijd eveneens in brunoise.
- Verwarm de olie en voeg ui en look toe. Laat even apart sudderen, voeg daarna de groenten toe en laat 10 minuten sudderen.
- Smelt de boter, voeg gehakt toe en blijf het pletten zodat het gehakt rul is.
- Voeg het kaneelstokje, komijnpoeder, paprikapoeder, laurier, tijm en rode wijn toe en laat even inkoken tot de helft.
- Voeg de groenten en het vlees samen.
- Voeg de bonen, tomatenpuree, tomatenblokjes, peper, zout en groentesap toe en laat alles samen ongeveer 35 min sudderen.
- Kook ondertussen de rijst: snijd sjalot fijn, laat even fruiten in de olie ( zonder kleuren), voeg de rijst toe, meng goed en voeg het water toe. Men kan kruiden met peper en zout.
TIPS:
Brunoise= kleine blokjes
Opdienen: leg wat rijst in het midden van het bord, omring met de chili con carne, overgiet met 1 lepel zure room en bestrooi met fijngesnipperde koriander.
De zure room kan je vervangen door gemalen gruyèrekaas.