Cheesecake

door Carine

Tijdens mijn regentaatsopleiding moesten wij indertijd 2 weken stage lopen in een gezin en een probleem of juist een positief punt vanuit dit gezin uitwerken tot een scriptie.

Het gezin bestond uit de ouders en 6 kinderen, de organisatie liep op rolletjes, de mama werkte niet en deed het huishouden volledig alleen, maar het koken was toch een stukje waar nog aan gewerkt kon worden, daarom heb ik tijdens deze weken dat op mijn genomen en deze recepten allemaal uitgeschreven voor het gezin. Mijn scriptie heb ik geschreven over “Organisatie in het huishouden”.

In het gezin waar ik de stage liep was de oudste zoon het vorige schooljaar op Erasmus geweest naar Amerika en had daar cheesecake leren eten en appreciëren. Dit was in onze contreien in de jaren ‘70 onbekend en zodoende ook onbemind.

De stage in het gezin was heel interessant en goed verlopen en ik wou dit gezin bedanken met een zelfgemaakte cheesecake, die toen heel goed in de smaak viel bij alle gezinsleden en nog heel dikwijls op het menu heeft gestaan, ook wanneer er bezoek langs kwam.

Benodigdheden voor 4-6 pers.:

  • 9 beschuiten
  • 40 g boter
  • 135 g suiker
  • 500 g verse kaas
  • 1 tl geraspte citroenzeste
  • 1 el citroensap
  • 5 eieren

Werkwijze:

  • Verkruimel de beschuiten (in een handdoek en met een deegrol fijn drukken) en meng dit met  2 afgestreken lepels suiker en de boter.
  • Kneed dit met de handen tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
  • Doe het deeg in een goed ingevette springvorm en druk aan.
  • Druk de kaas plat en roer deze glad.
  • Voeg beetje bij beetje de resterende suiker, de citroenzeste, citroensap en eidooiers toe.
  • Roer het geheel tot een schuimige crème.
  • Klop het eiwit stijf en voeg dit als laatste toe aan de kaasmengsel. Let op: voorzichtig onderscheppen.
  • Giet het kaasmengsel onmiddellijk op de beschuiten en bak gedurende 75 min. in een voorverwarmde oven aan 150°C. De koek moet in het midden vast maar elastisch zijn.
  • Verwijder na 10 min. de springvorm en 3 uur laten afkoelen vooraleer op te dienen.

TIPS:

  • Dit is een oud recept en kan niet mislukken als alle ingrediënten correct afgemeten zijn.
  • Smaakt heerlijk bij een kopje koffie, maar kan ook als voorgerecht geserveerd worden.