Champignons, het vlees van de vegetariër

door Carine

Er zijn gigantisch veel paddenstoelen, gekende en minder gekende, maar de champignons zijn wel de meest gekende onder de paddenstoelen.

Mijn zoon, Wesley, luste zeer graag champignons, zeker omdat ik telkens bij de bereiding een verhaal vertelde over de kabouters die in de champignons wonen en slechts 's nachts buiten komen om de karweitjes op te knappen voor de mensen. Hijzelf verzon dan wat ze voor ons zoal gedaan hadden. Wesley wist dat het slechts verhaaltjes waren, maar hij vond het fijn om samen in de keuken te staan, mee te helpen en zijn fantasie te gebruiken. Telkens wanneer een champignon doorgesneden werd, eerst inspectie op levende kabouters. Zo heeft hij er ooit één gevonden en in het bos terug gebracht.

CHAMPIGNONS A LA GREQUE

Ingrediënten
500 g champignons, 3 sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 1 blik gepelde tomaten, flinke scheut ketchup, peper en zout, koffielepel suiker, 2 x 2 lepels olijfolie, peterselie

Werkwijze
Teentjes knoflook pellen en fijn hakken.
Sjalotjes pellen in fijne ringen snijden.
De champignons borstelen en in 4 snijden.
2 lepels olie verhitten in een diepe pot en hierin de sjalotten en knoflook laten gaar fruiten, zonder echt te bruinen, gepelde tomaten en kruiden toevoegen en op een zacht vuurtje onder regelmatig roeren laten garen in ongeveer 10 min.
2 lepels olijfolie verhitten in een grote lage pan en hierin de champignons bakken gedurende 5 a 10 min. Let op champignons zijn zacht van nature en worden slechts taaier door langer te garen.
Alles samen vermengen, suiker en ketchup toevoegen en verder op smaak brengen met gehakte peterselie.
Deze champignons kunnen zowel warm als koud opgediend worden.

Deze bereiding past bij een zomerse BBQ of bij een stukje geroosterd vlees.

TIP
Bij het kopen van champignons kijk je naar de versheid, ze moeten mooi wit zijn, steeltjes stevig vast zitten en sporen mogen niet zichtbaar zijn.
Champignons nooit wassen, dan verliezen ze hun smaak.
Champignons worden snel bruin, je snijdt ze daarom best juist voor de bereiding.