Boodschappen zonder plastic

door S-Plus

Je gaat boodschappen doen bij de supermarkt. Je komt thuis en pakt alles uit, en je kan bijna een vuilniszak vullen met alle (plastic) verpakkingen die er om je eten zitten. Herkenbaar, toch? Anneleen en Peter hadden daar genoeg van, dus deden ze er iets aan. In 2017 openden zij een verpakkingsvrije winkel in Mechelen; Kabas.

Hoe is het idee voor Kabas ontstaan?

Anneleen: “Vooral uit een persoonlijk gemis. Wij wilden verpakkingsvrij leven, maar er bestond nog geen verpakkingsvrije winkel in Mechelen. Ik werkte in Antwerpen, waar er eentje was, dus deed ik de boodschappen steeds daar. Maar die afstand was niet zo handig. Vrienden en familie vertelden dat ze wel naar zo’n winkel wilden gaan als het in de buurt zou zijn. Dat motiveerde ons dus nog meer.”

Peter: “In 2015 zijn we door Afrika gereisd en dat heeft ons extra inzicht gegeven in de afvalproblematiek. Bij ons werp je alles in de vuilniszak, je zet die op straat en de volgende ochtend is de vuilzak weg. Zo worden we beperkt met onze afvalberg geconfronteerd. Waar we op reis waren bestond er niet zo’n ophaal- en verwerksysteem. Veelal werd het afval op de hoek van de straat verzameld, dat werd dan in brand gestoken en lag daar te smeulen en te stinken. Onze samenleving doet praktisch hetzelfde, alleen uit het zicht. Is het niet best om afval gewoon zoveel mogelijk te vermijden?”

In de winkel stoppen merken alles in een verpakking, hoe vind je die producten dan zonder verpakking?

Anneleen: “Dat was en is nog steeds een hele zoektocht. We zijn 5 jaar geleden gestart met het idee en toen waren er ook nog niet veel verpakkingsvrije winkels. We hebben dan tips aan andere winkels gevraagd en met heel veel leveranciers gesproken. Er zijn veel bedrijven bezig met grootverpakking, maar dan gericht op grootkeukens of de horeca. Wij nemen rechtstreeks met hun contact op om deze producten dan aan onze klanten te verkopen.”

Peter: “Het lijkt soms een oneindig proces om de meest verpakkingsvrije optie te vinden. We willen er ook eerlijk in zijn: verpakkingsvrij voor onze klanten betekent niet noodzakelijk verpakkingsvrij voor ons. Dat is het ultieme doel. Voorlopig is het best om in bulk aan te kopen. Lokaal kopen helpt ons, kleine zaken luisteren veel meer naar onze wensen. Zo hebben we bijvoorbeeld een zeepfabriek vlakbij in Duffel, De Witte Engel, daar hebben we een ruilsysteem met de verpakking. Ons brood wordt geleverd door de Broodbroeders, dat is in bakken die hier toekomen met de bakfiets. Dus dat is 100% verpakkingsvrij én lokaal, dát is wat we willen.”

Iedereen is welkom, leer het systeem stapsgewijs kennen, elk beetje helpt.

Werkt jullie winkel zoals de kruidenier van vroeger?

Anneleen: “Het is eigenlijk een klassieke kruidenierszaak in een modern jasje. Wij hebben bijvoorbeeld boter in een klomp, de oudere klanten vinden dat echt leuk. ‘Geef maar een stukske van de goei boter’ zeggen ze dan. Voor hun is het een herinnering aan hun kindertijd.

Er zijn ook mensen die niet in hoofdzaak voor het verpakkingsvrije naar de winkel komen, maar omdat je hier bediend wordt. Wij vullen mee hun potjes, wij snijden hun kaas. Zo is er een mevrouw die slecht te been is, die potjes vullen is haar wat te veel. Bij ons is dat geen probleem, zij zet zich dan eventjes neer en ik vul haar potjes, met een babbel ondertussen. Dat persoonlijk contact is ook heel fijn.”

Vaak denken mensen ‘zo’n ecologische winkel, dat gaat veel duurder zijn dan een gewone supermarkt’. Klopt dat idee?

Peter: “Ik denk dat het belangrijk is om een correcte vergelijking te maken. Vergelijk onze prijzen met een andere biowinkel en niet met de allergoedkoopste supermarkt. Voor een lokale kruidenier met biologische en lokale producten zijn onze prijzen heel normaal."

Anneleen: “Je betaalt ook niet mee voor de verpakking of marketing, alles is merkloos. Wat ook interessant is voor alleenstaanden, is dat je niet alles in grote pakken moet kopen, maar dat je ook gewoon 100 of zelfs 50 gram kan kopen, net zoveel als je nodig hebt.”

Hebben jullie tips voor een eerste bezoek?

Anneleen: “Het is altijd goed om eerst een keer te komen kijken naar wat we allemaal hebben. Neem alvast wat potjes mee, maar niet te veel ineens.”

Peter: “Als je een lege fles wasmiddel hebt, neem die mee om te hervullen, dat weet je al hoe we met de zepen werken. Neem iets mee om of wat rijst in te doen. Begin met simpele producten die je sowieso nodig hebt zodat ze niet verloren zijn. Zo ben je snel vertrouwd met het systeem van onze winkel."

Anneleen: “Spreek ons ook zeker aan, stel vragen en we helpen je met veel plezier verder.”

 

Heb je zin om ‘verpakkingsvrij’ te gaan winkelen, maar is Mechelen wat uit de buurt? Geen nood, ook in andere steden vind je verpakkingsvrije winkels!

Oost-Vlaanderen
Gent
OHNE - Steendam 59 en Koning Elisabethlaan 22, 9000 Gent

www.ohne.be/gent
Buggenhout
Tarra – Provincialebaan 2, 9255 Buggenhout

 

West-Vlaanderen
Ruddervoorde
De Grutterij – Sint-Elooisstraat 6, 8020 Ruddervoorde
Oostende
Modest - Torhoutsesteenweg 30, 8400 Oostende

www.bemodest.be
Kortrijk
Zonder meer – Rijselsestraat 51, 8500 Kortrijk

www.zonder-meer.be/

 

Antwerpen
Antwerpen
Robuust – Reyndersstraat 2, 2000 Antwerpen

www.berobuust.com
Lara kookt voor u – Van Schoonebekestraat 158, 2018 Antwerpen
www.larakooktvooru.be
Mechelen
Kabas – Keizerstraat 17, 2800 Mechelen

www.dekabas.be

 

Vlaams-Brabant
Vilvoorde
Anders winkelen – Leuvensestraat 106, 1800 Vilvoorde

www.anders-winkelen.be
Leuven
Content – Tiensestraat 259, 3000 Leuven

www.contentleuven.weebly.com

 

Limburg
Heusden-Zolder
Prana – Kanaalweg 15, 3550 Heusden-Zolder

www.prana.zone 
Hasselt
Klinder - Lombaardstraat, 13/3 3500 Hasselt

www.klinder.be

 

Brussel
CHYL – Bellevuestraat 28, 1000 Brussel

www.chyl.be/nl
The Barn Bio Market - Place Saint-Pierre 38, 1040 Etterbeek / Chaussée de Charleroi 92, 1060 Sint-Gillis / Tulpstraat 22, 1050 Elsene
www.thebarn.bio/nl