Bloemkool

door Carine

Als kind aten we thuis regelmatig bloemkool, steeds in de witte saus, maar toen ik naar school ging en de richting huishoudkunde volgde, leerde ik bloemkool op velerlei manieren klaar maken, van rauw in kleine roosjes met een lekkere dipsaus, over bloemkoolsoep, naar gekookte bloemkool in allerlei sauzen of krokant gebakken.

Bloemkool is een groente die door velen graag gegeten wordt, je kan er dan ook dankbaar gebruik van maken om bloemkool te gebruiken in één van je gerechten als je bezoekers krijgt.  Eén van mijn lievelingsgerechten, die het bij velen goed doet is

BLOEMKOOL IN DE OVEN

INGREDIËNTEN
1 bloemkool, 600g gemengd gehakt, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 125g gemalen kaas, olie, 50g vetstof, 3 lepels bloem, peper, zout, Provençaalse kruiden, muskaatnoot

WERKWIJZE
Bloemkool reinigen,  in roosjes verdelen en spoelen.
Licht gezouten water aan de kook brengen en de roosjes gedurende 10 minuutjes koken.
Afgieten, maar het kookvocht behouden voor de saus.
50 g vetstof verwarmen, bloem toevoegen, goed onder roeren met klopper, beetje bij beetje  bloemkoolvocht toevoegen tot gepaste dikte,van het vuur halen en de kaas toevoegen. Kruiden naar smaak met peper, zout en muskaatnoot.
Knoflook en sjalot reinigen en fijn snipperen
Olie verwarmen in een grote platte braadpan
De knoflook en sjalot aanbakken, gehakt en kruiden (peper, zout en Provençaalse kruiden) toevoegen en constant pletten met een vork, zodat het gehakt geruld blijft.
Doe het gerulde gehakt in een ovenschaal, bedek met de gekookte bloemkool en overgiet met de kaassaus, bestrooi met de resterende gemalen kaas.
Plaats in een voorverwarmde oven onder de grill en laat gratineren.
Opdienen met gekookte aardappelen of puree

SMAKELIJK

TIPS
Voor alleenstaanden is een bloemkool te groot,  diepvries bloemkool is even lekker en je kan de hoeveelheid aanpassen. Diepvries groenten steeds ingevroren bereiden.
Dit gerecht kan je op voorhand bereiden, deze dan gedurende 20 minuten verwarmen in een voorverwarmde oven op 150 graden en daarna gratineren.