Blijf actief, mentaal én fysiek

door S-Plus

Een deel van ouder worden is erkennen en aanvaarden dat je niet meer alles kan wat je deed als jonge twintiger, of zelfs als vijftiger. En dat is normaal, je hebt er een hoop levenservaring voor in ruil gekregen. Focus dus liever op wat je wel nog kan. Zowel mentaal als fysiek heb je nog heel wat in je mars.

Dit artikel is onderdeel van de 5 tips om jouw mentale fitheid te trainen. Lees er hier meer over.

Beweeg mee(r)

Bewegen in de natuur is niet alleen goed voor je gezondheid, het helpt ook om stress te verminderen

In beweging blijven is cruciaal om gezond en gelukkig ouder te worden, dat weten we allemaal. Maar soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je fysiek niet meer zo fit bent als vroeger. Toch is het heel erg belangrijk om te doen wat je nog kan. Door te bewegen heb je minder risico op hart- en vaatziekten en zal je niet snel vallen. Je krijgt ook veel meer zelfvertrouwen en de kans is groter dat je langer zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Buitenlucht motiveert

Bewegen in de natuur is niet alleen goed voor je gezondheid, het helpt ook om stress te verminderen. En zeg nu zelf, het is toch veel leuker om te bewegen in de frisse buitenlucht met de zon op je gezicht, toch? Kijk je er toch tegenop? Wandelen in groep werkt motiverend en verlaagt de drempel. Maar ook in je eigen tuin of op een openbaar domein kan je actief zijn: van een moestuin aanleggen tot een partijtje minigolf.

Zoek je nog fijn gezelschap? Ook bij S-Plus organiseren we bewegingsactiviteiten, zoals bowlen, fietsen en wandelen. Ontdek onze activiteiten hier of zoek een S-Plusgroep in jouw regio.

Blijf niet stilzitten

De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is: blijf niet stilzitten!

Functioneel bewegen, je doet het elke dag! Het is bijvoorbeeld eens boodschappen doen, strijken, naar de bakker wandelen of de ramen lappen. Alle beweging die ‘nuttig’ is dus, eerder dan recreatief. De belangrijkste tip die we je kunnen meegeven is: blijf niet stilzitten! Je let er best op dat je regelmatig een keertje opstaat, de benen strekt en even rondwandelt. Een kleine moeite die een groot verschil kan maken in het behouden van je flexibiliteit en o.a. de vermindering van stijfheid, spataders, … Alle beetjes helpen!

Brein in beweging

Niet alles is beweging goed voor je lichaam, het is ook belangrijk om je brein te blijven trainen. Onze tips helpen je al verder:

  • Lees een boek of de krant
    Lees je graag, maar zijn de lettert te klein? Tegenwoordig bestaan er e-readers, digitale schermen die speciaal ontwikkeld zijn voor het lezen van boeken. Daar kan je het formaat van je lettert zelf instellen en is er vaak ook verlichting in verwerkt.
  • Leer een andere taal
    Een taal leren stimuleert diverse gebieden in je hersenen. Woorden memoriseren is goed voor je geheugen, terwijl het aangaan van anderstalige conversaties dan weer een sociaal aspect invult. Kijk bijvoorbeeld eens televisie in een andere taal of volg een cursus.
  • Speel een spel
    Spelletjes zijn niet alleen leuk, ze stimuleren ook onze hersenen. Denk aan sudoku’s en kruiswoordraadsels. Toch niets voor jou? Probeer dan eens een computerspelletje op je tablet of smartphone, er is keuze genoeg!

Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne.