Bezoeken in woon-zorgcentra zijn verstrengd

door S-Plus

Sinds 18 mei is bezoek terug mogelijk in woon-zorgcentra. Gelukkig maar, want de nood was hoog na maanden van isolement door Corona. Jammer genoeg merken we dat de besmettingen en werd het bezoek verstrengd.

Sinds midden juli stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land weer. In de woonzorgcentra doen zich nog geen grote uitbraken voor, maar ­velen zijn bezorgd. De ervaring met de eerste uitbraak van het virus leerde dat de bewoners erg kwetsbaar zijn.

Daarom nam de Taskforce Zorg op 23 juli 2020 na lang beraad de beslissing om de bezoekregeling voor woonzorgcentra opnieuw strenger te maken.

Richtlijnen respecteren

Indien je een bezoek brengt aan iemand in het woonzorgcentrum, hou dan rekening met de richtlijnen:

  • Draag steeds een mondmasker
  • Was en ontsmet je handen regelmatig
  • Hou 1,5 meter afstand
  • Spreek bij voorkeur af in openlucht, zoals de tuin van het woonzorgcentrum
  • Heb respect voor de medewerkers in het woonzorgcentrum
  • Blijf thuis als je je niet lekker voelt

Liefst bezoek in openlucht

Bezoek aan bewoners op hun ­kamer wordt de uitzondering, wanneer het niet anders kan. In alle andere gevallen vindt bezoek bij voorkeur plaats in openlucht of in een speciaal daartoe voorziene ruimte. Als het bezoek in de cafetaria plaatsvindt, gelden daar dezelfde regels als in de horeca, met bijkomend de verplichting dat een (plexi-)scherm het contact tussen bewoner en bezoeker buffert.

Handen geven, kussen of knuffelen is dus niet meer toegelaten. Bezoekers moeten te allen tijde een mondmasker dragen en ook binnen de eigen familiale bubbel moet de anderhalvemeterregel ­behouden blijven.

Hou contact met de ouderen in je omgeving

Deze tweede golf kan er opnieuw voor zorgen dat heel wat ouderen terug in isolement terecht komen. Wees hier alert voor en blijf contact houden met je omgeving. Videobellen kan een alternatief zijn.

BRON: Vlaamse Ouderenraad