Beschermen

door S-Plus

Ook geschrokken van de beelden over feestende jongeren, onbeschermd en in dichte drommen in Brussel, Limburg, Gent? Het gaat je naar het hart, je vraagt je af: Waarom deden wij, ouderen, maandenlang die inspanningen? Straks is het wéér van dat en gaat alles dicht.

Zelf schrik ik ook soms. Van generatiegenoten dan. Ouderen die zich in de supermarkt onvoorzichtig gedragen, oudere vrienden en kennissen die mij op straat benaderen. Ze komen te dicht, onbeschermd. Soms zeg ik het en het dringt niet door. Dan zet ik stappen achteruit tot de afstand er weer is of de Belgische frank valt.

Ik bedoel maar. Dit is geen probleem van generaties, van jong of oud. Het is een zaak van mensen, van personen. Ja, er treedt coronamoeheid op. Bij momenten wil ik het woord niet meer horen. Maar de grijze kop in het zand? Ook geen oplossing. Het wordt concreet: mondmaskermoeheid en afstandsmoeheid. We zijn het beu en willen, nu het zomert, graag omschakelen naar zomervakantiemodus. Ik ook. Beu dat de agenda van ons clubje geschrapt is: geen wandeling, geen fietstochtje, geen petanque, geen kaarting, geen bingo. Beu dat zwembad, bioscoop en fitness dicht zijn. Beu van ver te roepen of te zwaaien. Gisteren nam ik een stoel op een terras voor een koffie, om te weten hoe dat ook weer voelt: mensen kijken.

Die bubbels worden week na week groter. De indruk ontstaat dat er geen meer zijn. De remmen los? Nee, daar doen we niet aan mee. Daarvoor hebben we geen maanden in afzondering geleefd, ons voorbeeldig gedragen. Uitgaande kleinkinderen hebben we nog niet, al willen we dat graag nog beleven. Heb jij een spetterende kleindochter, een bloem van een kind die graag met andere bloemen nog meer bloemetjes buitenzet nu de examens er op zitten? Heb je een boom van een kleinzoon in de fleur van zijn leven die in de week zijn orgel afdraait op het werk en die in het weekend graag de riem er af legt? Neefjes, nichtjes bij wie het kriebelt? Bel hen. Nodig hen uit. Vraag hen of ze, wanneer het café ’s nachts sluit, geen zotternijen willen uithalen. Of ze aan jou willen denken.

Als ik mezelf bescherm, bescherm ik jou. Als je jezelf beschermt, bescherm je mij. Grootouders en kleinkinderen: die beschermen elkaar. Toch?

25/06/2020

Beschermen

Auteur: Bertin Sanders (65 ) gepensioneerd leraar en voormalig journalist.
Als lid van S-Plus Lauwe zal hij wekelijks een blog schrijven over corona op onze website