Beleef betekenisvolle bezigheden

door S-Plus

Doe elke dag iets waar je vrolijk van wordt. Een levensmotto waar wij bij S-Plus helemaal achter staan. Wij willen ook jou overtuigen van de vele voordelen van deze geluksfilosofie. Want door een dosis passie, daadkracht en plezier toe te voegen aan je leven word je met een glimlach op je gezicht 100 jaar. Laat die gouden jaren maar komen!

Dit artikel is onderdeel van de 5 tips om jouw mentale fitheid te trainen. Lees er hier meer over.

Heerlijk hobbyen in 3 stappen

Wie goed voor zichzelf zorgt, kan nog beter voor anderen zorgen

Je kent het gezegde wel: wie van zijn hobby zijn werk maakt, hoeft geen dag te werken. Maar wat bijvoorbeeld na je pensioen? Of wat als je het druk hebt door de combinatie werken en (mantel)zorg? Dan komt een hobby vaak op de allerlaatste plek.

Maar dat hoeft niet altijd. Kies soms ook voor jezelf en doe wat je belangrijk en leuk vindt. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan bovendien nog beter voor anderen zorgen. Heb je het toch te druk met verplichtingen? Kies een vast moment en maak er werk van. Met deze 3 stappen heb je alvast een handige houvast:

  1. (Her)ontdek welke hobby of activiteit je vroeger gelukkig maakte

Knutselde je vroeger als kind? Of ging je elk weekend voetballen als tiener? Ga gerust in je verleden op zoek naar dat gevoel van voldoening die je toen had. Geen inspiratie? Herbekijk je fotoalbums!

  1. Denk na hoeveel tijd je hiervoor vrij kan maken

Kan je enkel in het weekend? Of maandelijks een dag? Of beter: kan je elke dag een uurtje vrijmaken? Door het ook praktisch te bekijken blijft het niet enkel bij dromen, maar zet je ook sneller de stap naar DOEN.

  1. Op welke manier wil je jouw hobby/activiteit van vroeger (of nieuwe interesse) vertalen naar een activiteit voor nu?

Je mag hier gerust buiten de lijntjes denken. Deed je vroeger aan voetbal maar lukt dit je nu niet meer? Ga in de plaats naar een voetbalwedstrijd kijken. Of vervang je schilderles door een les digitale fotobewerking voor beginners. Je stoot zo weer op nieuwe interesses!

“Waar ben ik goed in? Wat doe ik graag?”

Bekijk welke talenten je in je privéleven zou kunnen inzetten

Iedereen is wel ergens goed in, jij ook. Schrijf het antwoord gerust op als dat je help om na te denken. Bekijk eens welke talenten je in je privéleven zou kunnen inzetten. Ben je bijvoorbeeld erg handig en creatief? Dan is een workshop handwerk of houtbewerking misschien wel iets voor jou. Of ben je goed met cijfers? Misschien kan je een lokale vereniging helpen met hun boekhouding en zo je steentje bijdragen op een leuke en sociale manier. Weet je het niet? Babbel er eens over met iemand die je goed kent.

Je bent nooit te oud om te leren. We helpen je dan ook graag om je interesses uit te diepen en je horizon te verbreden. Zo organiseren we bij S-Plus tal van activiteiten om te ontspannen of bij te leren. Benieuwd? Ontdek hier onze activiteiten in jouw regio.

Stel nieuwe doelen

Door geregeld nieuwe doelen te stellen hou je zelf de touwtjes van je leven in handen. Zie het als een tweede carrière, maar dan eentje waarin alles mag en niets moet!

Maak het zo concreet mogelijk en bedenk hoe je jouw doelen wil bereiken. Het kan bijvoorbeeld een doel zijn om over een jaar de 3 bekendste wandelroutes van je provincie te doen door vanaf nu 3 keer per week een halfuur te gaan wandelen. Wees gerust ambitieus, maar ook realistisch.

Met of zonder buddy

Je actievere leven uit de startblokken krijgen gaat vaak makkelijker als je het niet alleen hoeft te doen. Misschien wil je partner of je vriend(in) wel mee op dit nieuwe avontuur? Of misschien ken je toch al iemand waarmee je je plannen alvast even kan doorpraten? Of misschien kan je het wel als S-Plusgroep doen? Want samen is alles leuker, toch?

Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne.