Basilicum, vers uit de tuin geplukt

door Carine

Basilicum, een kruiden dat we tot aan de eerste nachtvorst in de kruidentuin kunnen plukken. Super lekker bij alle gerechten waar we ook tomaten bij serveren.

Ooit, in een vroeger leven in de jaren 80 van vorige eeuw, heb ik een bus uitstap gemaakt naar de tuinen van Hoegaarden. Prachtige bloemen, maar ook een mooie kruidentuin. Het bezoek met een fantastische gids eindigde bij de kruidentuin. Daar ik altijd graag gekookt heb en de gids heel graag informatie, gaf kon ik honderd uit vragen. Eén van de kruiden met typische geur was basilicum. Toen de gids ons liet ruiken was ik onmiddellijk verkocht, zo een aangename fris kruidig aroma, dat moest lekker zijn. Toen ik er nog een lekker recept bij kreeg, kon ik het zeker niet laten een potje basilicum mee te nemen. En inderdaad, vanaf die dag ontbreekt basilicum, liefst vers uit de tuin of gedroogd tijdens de wintermaanden, nooit meer in mijn keuken.

INKTVISRINGEN MET TOMATEN EN BASILICUM

INGREDIËNTEN (4 pers)
600g Inktvisringen, 4 teentjes look, 2 sjalotten, 600g tomaten, verse basilicum,  pasta (spaghetti, linguini), peper en zout  paprikapoeder, olijfolie

WERKWIJZE
Water en zout aan de kook brengen, 1l water per 100g pasta.
Spaghetti of linguini toevoegen en op groot vuur koken gedurende de tijd vermeld op de verpakking.
Afgieten door verzijp en terug even in de kookpot met een weinig olie omroeren.
Sjalotjes en look reinigen en fijn snipperen.
Tomaten concasseren, is pellen en van zaadjes ontdoen.
Tomaten in blokjes snijden (brunoise).
De olijfolie verwarmen in brede pan.
Gesnipperde sjalotjes en teentjes knoflook toevoegen en gedurende ongeveer 5 min laten stoven.
Tomatenblokjes toevoegen en even mee verwarmen.
De uitgelekte en afgedroogd inktvis toevoegen en kort laten bakken gedurende ongeveer 5 minuten,  kruiden met peper, zout en paprikapoeder.
De pasta vermengen met de inktvisringen en net voor het opdienen verse basilicum blaadjes toevoegen.

TIPS
Voor wie van pikant houdt, één pili pili fijngesnipperd, zonder zaadjes toevoegen bij de look en sjalot en laten meestoven.